Съвети и тайни на обезсоляването на бакалао в къщи
Използването на осолена риба треска или бакалао е класика в испанската кухня. Лесното му
запазване и удобното транспортиране прави треската перфектен продукт за много рецепти. Солената треска е ключова съставка в испанската кухня и във великденските рецепти, класика е в северната кухня, особено в баската и галисийската.
Тайната на безбройните рецепти със осолена риба е доброто обезсоляване. Техниката на обезсоляване е изключително важна, тъй като правилното изпълнение е решаващо за крайния резултат на ястието. Следвайки стъпка по стъпка написаното тук, може да сте сигурни, че вашите рецепти ще триумфират. Бакалаото е високо качествен и скъп продукт и не бива да си позволяваме да съсипем едно едно добро ястие, защото е пресолено.
Обезсоляването на атлантическата треска и придава аромат и текстура, които нямат много общо със свежата треска. Солта се използва като консервант, осолената треска осигурява големи количества натрий (8,1 mm x на 100 гр.), Които намаляват наполовина със съветите, които следват по-долу.
Преди да започнете с треската
• Солената треска е покрита със слой сол в зависимост от качеството на парчетата, биват по-големи или по-малки.
• Преди да започнете с накисването, трябва да почистите този слой под чешмата с обилна струя, течаща студена вода.
• Нарязваме треската на по-малки парчета
• Взимате един широк и дълбок съд, може и пластмасов, с капак, който добре прилепва.
• Поставяме рибата с кожата нагоре, покриваме с достатъчно количество вода.
• Оставяте на температура между 6/8 градуса, най-добре в хладилник, в продължение на 48 часа, по-дебелите парчета а по-тънките за 36 часа.
• На всеки 6 часа, задължително сменяте водата.
• За да получите по-сочна риба при приготвянето, през последните три часа сменете водата с мляко, това подобрява текстурата и й придава по-бял цвят.
• За да разберете дали треската вече е обезсолена, ще опитвате щипка от централната зона на филето
• Преди готвене изваждате треската от хладилника и поставяте парчетата върху кухненска кърпа или абсорбираща хартия. Рибата трябва да е суха, преди да я използвате при приготвяне на ястия.
• За да получите по-вкусна треска, тя не трябва да се готви твърде дълго. Трябва да избягвате кипенето, за да не се втвърди.
Коментари
Публикуване на коментар