Как да обезсолим риба треска (бакалао)


Съвети и тайни на обезсоляването на бакалао в къщи




Използването на осолена риба треска или бакалао е класика в испанската кухня. Лесното му
запазване и удобното транспортиране прави треската перфектен продукт за много рецепти. Солената треска е ключова съставка в испанската кухня и във великденските рецепти, класика е в северната кухня, особено в баската и галисийската.
Тайната на безбройните рецепти със осолена риба е доброто обезсоляване. Техниката на обезсоляване е изключително важна, тъй като правилното изпълнение е решаващо за крайния резултат на ястието. Следвайки стъпка по стъпка написаното тук, може да сте сигурни, че вашите рецепти ще триумфират. Бакалаото е високо качествен и скъп продукт и не бива да си позволяваме да съсипем едно едно добро ястие, защото е пресолено.
Обезсоляването на атлантическата треска и придава аромат и текстура, които нямат много общо със свежата треска. Солта се използва като консервант, осолената треска осигурява големи количества натрий (8,1 mm x на 100 гр.), Които намаляват наполовина със съветите, които следват по-долу.

Преди да започнете с треската



Солената треска е покрита със слой сол в зависимост от качеството на парчетата, биват по-големи или по-малки.
Преди да започнете с накисването, трябва да почистите този слой под чешмата с обилна струя, течаща студена вода.
Нарязваме треската на по-малки парчета
Взимате един широк и дълбок съд, може и пластмасов, с капак, който добре прилепва.
Поставяме рибата с кожата нагоре, покриваме с достатъчно количество вода.
Оставяте на температура между 6/8 градуса, най-добре в хладилник, в продължение на 48 часа, по-дебелите парчета а по-тънките за 36 часа.
На всеки 6 часа, задължително сменяте водата.
За да получите по-сочна риба при приготвянето, през последните три часа сменете водата с мляко, това подобрява текстурата и й придава по-бял цвят.
За да разберете дали треската вече е обезсолена, ще опитвате щипка от централната зона на филето
Преди готвене изваждате треската от хладилника и поставяте парчетата върху кухненска кърпа или абсорбираща хартия. Рибата трябва да е суха, преди да я използвате при приготвяне на ястия.
За да получите по-вкусна треска, тя не трябва да се готви твърде дълго. Трябва да избягвате кипенето, за да не се втвърди.


Как да направим „Albóndigas de bacalao” или Кюфтенца от риба треска






Коментари