Как се прави Паеля с морски дарове
Или по-популярното Arroz con marisco

Паеля рецепта
Тази "паея" е характерна с голямото разнообразие от морски дарове, на практика можем да прибавим всичко от морето. Паея или Паеля е една от най-разнообразните и богати на продукти традиционна рецепта, в испанската кухня. Най- характерните са със заек и паеля с морски дарове, със зеленчуци, със свински ребра, месо и още голямо разнообразие от продукти. Често виждам рецепти в български страници, в които участва голямо количество лук или например паеля със сьомга, по-добре е да се въздържаме от тези продукти или да присъстват в малки количества, затова пък почти задължителен продукт е артишока, който е основният виновник за добрия „socarrat", лекият загар на дъното на тавата - “коричка“, както чух , че го наричат.
Други задължителни елементи са "sofrito"- запръжка и "fumet"- бульон, шафран и зехтин.
Тук ще публикувам една много лесна паеля, основни елементи и начин на приготвяне, ще уточня и испанските наименования на продуктите и линкове към тях, не е задължително да присъстват всичките, но основния принцип е колкото по-вече продукти, толкова по-вкусно.
Продукти:
За 4 човека:
Съставки за рибния бульон - Fumet:
1 кг дребна риба (morralla)
500 гр. Глава от едра риба (rape)
Главите и обвивките от скаридите, които почистваме за паелята
2 дафинови листа
3 стръка магданоз
3 л вода
1 праз
Сол на вкус
За запръжката (sofrito):
1; 2 червени чушки
1 домат
1 суха червена чушка (ñora)
5 скилидки чесън
Магданоз
6 супени лъжици зехтин екстра Върджин
Сол на вкус
Съставки за паелята:
500 гр. Ориз
6 мини калмари или шайби от калмар
100 гр филе от риба тон или друга едра риба
250 гр скариди (langostinos o gambas arroceras) почистени от главите и обвивките.
4 скариди (galeras) цели небелени
12 скариди (gambas rojas) цели небелени
4 скариди (cigalas) цели небелени
12 черни миди (mejillones)
300 дребни миди (berberechos, chirlas, almejas)
4 супени лъжици зехтин екстра върджин
1 чаена лъжичка шафран
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1- Започваме с приготвянето на рибния бульон (можем да използваме и готов пилешки)и за това почистваме всички риби. Поставяме тенджера с вода на огъня с малко сол, добавяме обеления и нарязан на едро праз заедно с дафиновия лист и магданоза. Прибавяме рибата, главата от рибата, обелките и главите от скаридите . Когато започне да кипи, отстраняваме образувалата се на повърхността пяна и я оставяме да се готви за 30 минути. Когато бульона е готов, го прецедете и запазете за по-късно.
2- Приготвяме запръжката. Слагаме голяма тава (паелера) или голям тиган, на огъня с 6-те супени лъжици зехтин екстра Върджин. Изпържваме червената чушка нарязана на ленти и изваждаме, след това изпържваме почистената от семената суха чушка, изваждаме и оставяме да изстине, по-късно я стриваме добре в хаванче. В загретият зехтин, добавяме нарязания чесън и го оставяме да се запържи, освобождавайки целия си вкус. Добавяме домата обелен и нарязан на дребни парченца.
3- Започваме да прибавяме към ястието, морските дарове, първо рибата тон на кубчета, калмарите, изчистените скариди. Сега поставяме целите скариди и мидите в паелерата и разбъркваме добре. След това, добавяме червения пипер от сритата суха чушка, като внимаваме да не загори, а след това и ориза. *След като прибавим ориза, повече не разбъркваме!
4- Задушете ориза още 5 минути и след това налейте „фумета“, колкото да покрие всички съставки, заедно с шафрана(предварително накиснат във вода) и солта на вкус. За да е точно приготвен оризът, трябва да го оставим да къкри 15 минути и да добавим допълнително вода ако е необходимо, оставяме още 5 минути, изключваме и покриваме с капак. *Никога не печем паеля на фурна!
Това е една много лесна паеля за начинаещи, която можем да започнем с основните елементи и постепенно да усъвършенстваме.
Коментари
Публикуване на коментар