5 РЕЦЕПТИ ЗА ИСПАНСКИ ТАПАС, БЪРЗИ, ЛЕСНИ, ВКУСНИ

 Тапи „МАТРИМОНИОС“ (семейства; бракове)

Tapas matrimonios


От хармоничния съюз на хамсия в саламура (аншоа) и хамсия в оцет (бокерон), които не са две различни риби, а два различни начина на приготвяне на хамсията. Възниква така наречената тапа Matrimonio, студена, лека тапа, много типична за региона, чиято консумация е широко разпространена в Мурсиа, 

Вариантите на тази комбинацията поражда утвърдени тапи (мезета) за аперитив, на които се наслаждаваме предимно през летния сезон, те представляват вкусен акомпанимент на освежаваща студена бира, сервирана в един от многото барове в региона с дългогодишна традиция в приготвянето на тапас със страхотни гастрономически стойности.

Подобно на други рецепти, “Los matrimonios„ приемат някои вариации в тяхното приготвяне и е обичайно да се придружават и от други съставки, като резенчета от прясно сирене или ленти от печени червени чушки. При тази тапа, аншоата  винаги се сервира върху бокерона (според експертите).


Накои варианти са с rosquillas (извита хрупкава солета),
върху която е сложена „руска салата“ приготвена в испански вариант с риба тон от консерва и отгоре аншоа, или върху tostadas (малки печени филиики хляб), а също и върху различни мариновани зеленчуци, всичко е въпрос на въображение и вкус.





Ето и някои рецепти:


Класическо „Матримонио“

Продукти:

Печена, белена, червена чушка нарязана на лентички.

1 филе бокерон

1 филе аншоа

1 зелена маслина с аншоа

Подреждаме в този ред, едно върху друго и забиваме с клечка.



Втора испанска рецепта:

Роскийас с руска салата и аншоа - La marinera

Rosquillas con ensaladilla rusa


Рецепта за „руска салата“ испански вариант с риба тон. ТУК






С маринован артишок

1 консерва артишок 8/10 бр „сърцевина“

1 консерва с аншоа

1/2 лимон 

Увиваме аншоата около артишока и поливаме със сок от лимон.





С печени филийки - tostadas


Готови печени филийки

 (може да използвате брускети без допълнителен вкус или да си запечете във фурната до хрупкавост, тънки филийки франзела)

Крема сирене

Аншоа

Сладко или конфитюр от ягоди, мембрийо, от цвят на лимон или други

(На снимката са със сладко от цвят лимон и горски ягоди.)
    
    


Със салата от „морски дарове“ - Ensaladilla de marisco

Роскийас
Салата мариско (рецепта тук)
Аншоа









Коментари