ГАСПАЧО

 

Гаспачо Андалус


Гаспачо

Най-популярната рецепта за гаспачо е от Андалусия, Гаспачо Андалус

Андалуската рецепта за гаспачо е освежаваща студена супа за летните горещини  приготвена със зрели домати, чушка, краставица и зехтин.

Можем да приготвим гаспачото предварително и да го съхраним в хладилника до косумацията, не е препоръчително да се използва лед за охлаждане, тъй като се разводнява. Трябва да се съхранява в добре затворен съд, за да се запазят хранителните стойности.

Гаспачо се приготвя от зеленчуци, но преобладаващият вкус е на доматите, затова от останалите продукти прибавяме по малко, само за аромат. Въпреки това вие може да прибавите по-вече или по-малко от даден продукт, според вашият вкус.

Продукти:

1 килограм зрели домати

½  зелена чушка

½  краставица

½  малка глава лук (или ¼ лук)

1 скилидка чесън

1 филия стар хляб (около 50 г)

1 чаена лъжичка сол

2 супени лъжици оцет

3 супени лъжици зехтин екстра върджин


Продукти за гаспачо


1.       Измиваме доматите и чушката много добре, тъй като ще ги смeлим с кожата.

2.       Поставяме нарязаната чушкка, нарязания домат, обелената и нарязана краставица, чесъна и обеления и четвърт лук в чашата на блендера или кухненският робот.

3.       Добавяме хляба който може да бъде нарязан и изпечен на малки кротони, запазваме няколко от тях за сервиране. Накрая прибавяме солта и оцета

4.       Смиламе всичко в продължение на няколко минути, докато получим много фин крем.

5.       Добавяме малко зехтин екстра върджин и отново разбиваме, докато се смелелят всички малки парченца.

6.       Остава само да го приберете в хладилника и да го оставите да се охлади.

7.       Разбъркайте отново преди да сервирате. Може да гарнирате с варено яйце и хлебни крутони.

 

Испанска кухня Силвиа


Лубопитно: 👉 Съвсем скоро Видове Гаспачо и още рецепти

Коментари