Печени картофи на фурна с айоли

 

Печени картофи
Печени картофи със сос айоли

Patatas asadas con alioli 



Толкова е кратка тази рецепта, че ГУГЪЛ може да я отхвърли поради липса на съдържание, но аз съм сигурна в едно, ако вие опитате тази рецепта за печени картофи с алиоли, няма да я отхвърлите, напротив тази рецепта ще се превърне в традиция за вашата кухня, печените картофи пасват като гарнитура на всичко и са напълно достатъчни за мезе на каквото и да е питие.
Пататас асадас“ се предлагат почти във всеки бар като тапас, вкусът и качеството на картофите много зависи от сорта, почти винаги в Мурсиа се използва сорт SPUNTA, този сорт се внася на българският пазар от Гърция като ранен картоф през пролетта, друг много вкусен сорт е Агата, за съжаление не съм пробвала и не познавам български сортове, но пък вие може да отбележите в коментарите някои от тях които са подходящи за печене, важното е да са сладки и след опичане да са сочни.
Продукти:
Картофи
По два средно големи картофа на човек или колкото побира тавата на фурната ви.
Зехтин, краве масло или свинска мас по ваш вкус – В испанските рецепти основно се използва зехтин или свинска мас, по-малко краве масло. Ако нямате алиоли и не ви се приготвя, прибавете към маслото добре счукана скелидка чесън, може да добавите и много ситно нарязан магданоз.
Сол, може и едра морска сол
Алиоли
Как да приготвим Айоли тук.
Хартия за печене на фурна (може и без нея)
1.      Почистваме и обелваме картофите. Наррязваме всеки един на три филийки по дължина. С върха на ножа леко нарязваме повъхноста на всяка филийка, това ще допринесе за филтриране на маслото във вътрешноста на картофа. Кратко видео.
2.      Загряваме фурната на 200ºC.
3.      Поставяме лист хартия за печене на дъното на тавата, поливаме повърхноста с тънки струйки зехтин и посипваме леко с едра морска сол.


Тава с картофи

4.      Подреждаме картофите в тавата, сипваме с лъжичка върху всеки картоф от маслото или поръсваме със зехтин, за финал посоляваме отново.

5.      Печем в загрятата фурна 30 минути, проверете дали картофите са добре опечени, не ги препичайте, трябва да са леко зачервени и крехки.

6.      Извадете от фурната и изчакайте 5 минути, по този начин картофите поемат мазнината и остават сочни.

7.      Това е, вече имаме вкусни печени картофи, поднесете с алиоли.



Вкусни картофки



Коментари