ЕКЗОТИЧНА СУПА С МОРСКИ ДАРОВЕ И КОКОСОВО МЛЯКО

 

Супа с кокос и морски дарове

Екзотична супа с кокос и морски дарове



Време е вече да започнем да подготвяме празничното меню и какво по-подходящо от една ИЗИСКАНА СУПА С МОРСКИ ДАРОВЕ И КОКОСОВО МЛЯКО. Супата с морски дарове е много популярна рецепта в световен мащаб, но в тази презентация ще ви кажа как да я направите с една много оригинална съставка като кокосовото мляко, което ще придаде на супата отличен, екзотичен вкус. Този вид супа е оригинална и традиционна сред жителите на Хондурас. За изпълнението на тази рецепта можем да използваме голямо разнообразие от морски продукти, не е задължително да използвате всички продукти от списъка, затова просто ще ги изброя без да уточнявам количество, други интересни продукти са юка и банан ( мъжки, зелен който е специално за готвене), ако не можем да ги намерим на пазара, можем да заменим юката с картоф и мъжки банан (plátano macho) с обикновен зелен банан, който да придаде аромата без много сладост. За по празнична презентация на супата можем да използваме кокосов орех разтворен на две части, където да сервираме супата, това придава и допълнителен аромат. 

 

Юка, зелен банан и кокос

Ще помоля ако някой знае от къде могат да се закупят тези продукти в България, нека да отбележи в коментарите, за да е в помощ на всички, благодаря.

Продукти: 

 Миди

Скариди

Раци 

Стриди

Картоф 

Юка

Зелен банан

Морков

 Лук

Чесън 

Рибно консоме/бульон

Кокосово мляко 

Лимон             

Сол 

Зехтин

Пресен кориандър

Целина

Кимион

Чили – пресна люта чушка

Кокосов орех за сервиране                                    

1. Измиваме добре всичките зеленчуци и пристъпваме към нарязването на кубчета на картофите, лука, моркова, зеления банан и юката.

2. В тенджера на котлона слагаме да ври рибният бульон и прибавяме нарязаните зеленчуци.

3. Взимаме един тиган, в който добавяме зехтин и го слагаме на среден огън, запържваме леко нарязаният чесън и кимионът.

4. Прибавяме запръжката към бульона със зеленчуците.

5. След това добавяме кокосовото мляко, изчакваме зеленчуците да се сготвят напълно и прибавяме почистените морски дарове.

6. Готвим в продължение на 10 минути.

7. Подправяме с лимон и нарязана люта чушка

8. Сервираме в кокос.

Рецепти с юка и кокос


*Полезни съвети

Как да разтворим кокосжелателно е да не разпробиваме отвора за да можем да използваме двете половини на кокоса – видео

Как да си приготвим кокосово мляко - като към нормално мляко прибавим кокосови стърготини и изчакаме млякото да поеме от аромата им, след това прецеждаме.


Коментари