Домашна пушена сьомга

 

Как да си направим „пушена“ домашна сьомга

Пушена сьомга


Tова е една много лесна и много проста рецепта, но на цената на която купуваме напоследък  пушената сьомга, мисля, че си заслужава да я споделя.

За да направим рецептата за домашно приготвена пушена сьомга са ни необходими само два продукта Сьомга и „пушена“ сол, пушената сол може да се купи в супермаркетите или да се използва „течен пушек“, който може да се закупи от фирми, които предлагат подправки за месопреработвателната индустрия. Ако не желаете да използвате ароматизатори за пушене, може сами да опушите осолените вече филета, има най-различни начини на опушване, според условията с които разполагате, които може би ще бъдат тема на друг „пост“.

Половин прясна сьомга частa от  към опашката излезе около 2 кг. След филетирането двете филета  кожата остават около 1,5 кг.

Съставки:

1,5 кг цели филета от сьомга

150 гр. сол

50 г захар (по желание)

Зехтин за консервиране

Подготовка:

Вземете пластмасов съд с добре прилепващ капак, поръсете малко сол на дъното (ако изполвате захар, първо смесете със солта), поставете филето от сьомга, поръсете с малко сол и сложете другото филе отгоре, довършете покриването с останалата сол, покрийте с найлоново фолио. Отгоре сложете малко тежест, може да използвате кутия с мляко или пакет бобови.Покрийте съда добре и оставете в хладилника за 24 часа.

След 24 часа извадете филетата, измийте под течаща вода и подсушете добре. Измийте и подсушете пластмасовия съд, покрийте дъното с екстра върджин зехтин, добавете едно филе и залейте със зехтин, сложете другото филе и отново полейте обилно със зехтин, така запазваме сьомгата за по-дълго време.

За да сервирате пушената сьомга, извадете и отцедете от олиото, филетирайте с остър нож.

Може да приготвяте салати и предястия или просто върху препечена филийка.

Това е резултата 👉



Коментари