“БЕДНИ” КАРТОФИ С “ЧУКНАТО” ЯЙЦЕ 😉🍳😋

Patatas a “los pobres” con huevo roto

Пататас а лос побрес

Защо се наричат “бедни” картофи?

Малко история.

“Бедните” картофи се наричат така, защото се приготвят с каквото има налично в килера и понякога без повече съставки а само с картофи. Освен това след приготвянето на картофите се оползотворява и маслото в което са пържени, обикновено се използва за приготвяне на тортиля (tortilla de patata) или за пържене. Може би поради тази причина са били наричани “бедни”.

Рецептата може да бъде придружена, с пържени яйца “на очи” (huevos rotos) или да разбъркате (revueltos) яйцата с картофите. Ако имате късмет и килера е пълен, можете да добавите парчета хамон, чорисо или други колбаси, формиращи традиционния обяд в Алпухара (Гранада) и други подобни ястия или да ги приготвите, за да придружава ястието заек с чесън (conejo al ajillo), за което е идеалната гарнитура.

Името на тази рецепта произлиза от следвоенните години, в които, когато в кухнята или килера е нямало нищо, картофите са се приготвяли само с лук, чесън или чушка и се е казвало, че за ядене има “Patatas a los pobres”, тоест, че гарнитурата се е превърнала в основното или единственото ястие, с което е било хранено цялото семейство.

Въпреки всичко, това е едно изключително вкусно ядене, което днес можем да наречем вегетарианско и се ползва с голяма популярност в баровете за хранене, като “тапас” или гарнитура. В Гранада и други части на Испания, с всяка поръчана бира или друга напитка за аперитив (в Испания аперитив е бира, вино или друга лека напитка), се предлага безплатно “тапа”- мезе и със всяка следваща поръчка “тапата” е различна, обикновено по избор на заведението. Това всъщност са популярните за туристите “TAPAS”, които рецепти ще публикувам в този блог.

И най-накрая рецептата, представена като “тапа”.


За 4 човека:

4 средно големи картофа

2/3 скилидки чесън

4 яйца

100 гр хамон или шунка на кубчета

Зехтин Екстра Върджин или слънчогледово олио

1/2 с.л. оцет (по избор и вкус)

Сол и черен пипер 

“Бедните” картофи на външен вид са подобни на печените картофи, само че печените се приготвят във фурната, а тези ги изпържваме в тигана. И в двата варианта търсим мек и захаросан картоф, а не хрупкав пържен картоф.

За да направим тази тапа, обелваме картофите и ги нарязваме на филийки с дебелина около 3 мм. Счукваме скилидките чесън с малко сол.

В тиган слагаме обилно олио и добавяме всичките нарязани картофи, започвайки от студено олио без да е загряно. По този начин постигаме много бавно пържене или по-скоро се получава захаросано. Не се притеснявайте от голямото количество олио (зехтин), което ще прецедим по-късно и можем да го използваме за хиляда и една рецепти, пържени храни и яхнии, тъй като в нито един момент не позволяваме олиото да прегрее над 160ºC.

След около петнадесет минути на слаб огън ще започнат леко да се запържват в тигана и ще видим първите мехурчета, по това време можем да подправим и да повишим температурата, за да покафенеят леко картофите, след като се уверим, че те вече са меки и изглеждат като захаросани (confitados). След още пет или десет минути на умерен огън картофите ще бъдат готови. Извадете и отцедете излишното олио, за да се зачервят още малко, ги поставете отново в тигана да се запекат за минутка. Внимавайте да не се счупят, доколкото това е възможно, прибавяме счукания чесън и го запържваме като енергично разтърсваме тигана, прибавяме и оцета, продължаваме да разтръскваме тигана до изпаряване на оцета и омекотяване на острия му вкус. Изключваме и оставяме в тигана. Време е да приготвим пържените яйца, които са може би най-добрата компания за тази “tapa”, която сама по себе си може да бъде основно ястие.

Загряваме леко обилно количество олио, и чукваме внимателно яйцата, запържваме до побеляване на белтъка като запазваме жълтъка рохкав.

Сервираме в чиния, като подреждаме картофените кръгчета на кулички а най-отгоре поставяме яйце и поръсваме с фино нарязани кубчета хамон или шунка.

                                                   


ДРУГИ ПОПУЛЯРНИ "ТАПАС"



                                                                    



Коментари