Скариди в чеснов сос

 

 

Традиционна рецепта

Gambas al ajillo o Gambas al pil pil


Белени скариди, чесън и кайен - люта чушка

Днес споделям с вас моята рецепта за Скариди с чесън или Скариди ал пил пил. Много популярна традиционна рецепта в Испания за предястие или „тапа“.

Спомням си, когато за първи път си поръчах Скариди в чесън  / Гамбас ал ахйо.  Истината е, че това е супер лесна рецепта, която можете да направите в къщи за 5 минути и е много успешна.Това ми е от любимите тапас, обичам да потапям хляба в горещия пикантен зехтин с вкус на чесън и море.

Спомням си също така и когато си поръчах „Гамбас ал пил пил„ в Малага и каква беше изненадата ми, когато ми поднесоха абсолютно същите Скариди в чесън, но това е Испания, всеки район със своите наименования и своите гастрономични вкуснотии, понякога еднакви, понякога абсолютно различни.

Въпреки че ги наричат Скариди „аl pil pil“, всъщност не е обикновен pil pil (или поне не, като този на атлантическа треска/бакалао, където pil-pil е емулсия от желатина на рибата и маслото, където е изпържен чесънът и лютият, червен пипер), така че правилният начин да се нарече това ястие би бил Скариди с чесън, но винаги са го познавали като Скариди al pil pil и ще продължават да го наричат така.

Съставки

10 скариди

2 или 3 скилидки чесън

1 или 2(малки) люти чушки или кайен

Зехтин екстра върджин

Приготвяне

1 - Обелваме скаридите, (като запазваме главите и черупките, за да направим бульон, който ще използваме при други ястия). Посоляваме белените скариди.

 

2- Слагаме достатъчно зехтин в глинен съд или тиган, така че когато сложите скаридите, те да не са напълно потопени.

 

3- Нарежете чесъна на тънки филийки и заедно с лютите чушлета ги сложете да се запържат започвайки от студено масло, на средно-слаб огън, така че те да се конфитират и да овкусят маслото.

 

4- Когато чесънът започне да придобива златист цвят, добавете скаридите и ги задушете на умерен огън за около 30 секунди от всяка страна.

 

5- Свалете от огъня и сервирайте, скаридите ще се досготвят от топлината.


скариди с чесън испанска рецепта


Панирани Скариди


панирани скариди




Коментари