Традиционна рецепта
Gambas al ajillo o Gambas al pil pil
Днес споделям с вас моята рецепта за Скариди с чесън или Скариди ал пил пил. Много популярна традиционна рецепта в Испания за предястие или „тапа“.
Спомням си, когато за първи път си поръчах Скариди в чесън / Гамбас ал ахйо. Истината е, че това е супер лесна рецепта, която можете да направите в къщи за 5 минути и е много успешна.Това ми е от любимите тапас, обичам да потапям хляба в горещия пикантен зехтин с вкус на чесън и море.
Спомням си също така и когато си поръчах „Гамбас ал пил пил„ в
Малага и каква беше изненадата ми, когато ми поднесоха абсолютно същите
Скариди в чесън, но това е Испания, всеки район със своите наименования и
своите гастрономични вкуснотии, понякога еднакви, понякога абсолютно различни.
Въпреки че ги наричат Скариди „аl pil pil“, всъщност не е
обикновен pil pil (или поне не, като този на атлантическа треска/бакалао,
където pil-pil е емулсия от желатина на рибата и маслото, където е изпържен
чесънът и лютият, червен пипер), така че правилният начин да се нарече това
ястие би бил Скариди с чесън, но винаги са го познавали като Скариди al pil pil
и ще продължават да го наричат така.
Съставки
10 скариди
2 или 3 скилидки чесън
1 или 2(малки) люти чушки или кайен
Зехтин екстра върджин
Приготвяне
1 - Обелваме скаридите, (като запазваме главите и черупките,
за да направим бульон, който ще използваме при други ястия). Посоляваме белените скариди.
2- Слагаме достатъчно зехтин в глинен съд или тиган, така че когато сложите скаридите, те да не са напълно потопени.
3- Нарежете чесъна на тънки филийки и заедно с лютите чушлета ги
сложете да се запържат започвайки от студено масло, на средно-слаб огън, така
че те да се конфитират и да овкусят маслото.
4- Когато чесънът започне да придобива златист цвят, добавете скаридите и ги задушете на умерен огън за около 30 секунди от всяка страна.
5- Свалете от огъня и сервирайте, скаридите ще се досготвят от топлината.
Коментари
Публикуване на коментар