Сос айоли рецепта


 

Сос Айоли - Alioli


Сос айоли рецепта


Рецептата за сос айоли в съвременната кухня, не е нещо по-различно от класическа майонеза плюс чесън.

В испанската кухня, този сос придружава много ястия риба, месо, салати, но най-вече печени картофи на фурна, освен това е много подходящ за Черна паеля – ориз с морски дарове оцветен с черна боя от сепия.

 Традиционният начин за приготвяне на алиоли е в хаванче в което счуква само чесън и се добавя олио, както подсказва името ajo – чесън, оli – олио - oliva – маслина - зехтин. Но днес приготвяме Alioli с помоща на блендър като прибавяме яйце и лимон, което пък превръща соса в чеснова майонеза. Най-трудната част при тази рецепта е да не се пресече, поради тази причина е хубаво да продуктите да са на стайна температура а не студени от хладилника.


Ето и рецептата:

Продукти

1 яйце

2 скилидки чесън

200 мл. Зехтин или олио

½ сок от лимон

Сол на вкус

1.      Почистете и нарежете чесъна, може да отсраните средната част, за да избегнете острият вкус на майонезата по-късно.

2.      Счупете яйцето във високата купа на блендера и прибавяте нарязаният чесън, добавяте една част от зехтина и сол.

3.      Разбивате с блендера, не повдигайте от дъното, тук е важния момент да започне да се обазува майонезата.

4.      Когато майонезата започне да се образува, прибавете на тънка струйка останалият зехтин, може да добавите толкова колкото ви е необходимо като количество.

5.      Прибавете сока на половин лимон и разбивайте до необходимата гъстота, около 10 минути са достатъчни.

6.      Сервирайте с печени картофки, черен ориз, риба, меса или салати.



Чеснова майонеза





Печени картофи на фурна със сос айоли



Печени картофи със сос айоли


 

Коментари