Сос Айоли - Alioli
Рецептата за сос айоли в съвременната кухня, не е нещо по-различно от класическа майонеза плюс чесън.
В испанската кухня, този сос придружава много ястия риба, месо, салати, но най-вече печени картофи на фурна, освен това е много подходящ за Черна паеля – ориз с морски дарове оцветен с черна боя от сепия.
Традиционният начин за приготвяне на алиоли е в хаванче в което счуква само чесън и се добавя олио, както подсказва името ajo – чесън, оli – олио - oliva – маслина - зехтин. Но днес приготвяме Alioli с помоща на блендър като прибавяме яйце и лимон, което пък превръща соса в чеснова майонеза. Най-трудната част при тази рецепта е да не се пресече, поради тази причина е хубаво да продуктите да са на стайна температура а не студени от хладилника.
Ето и рецептата:
Продукти
1 яйце
2 скилидки чесън
200 мл. Зехтин или олио
½ сок от лимон
Сол на вкус
1. Почистете и нарежете чесъна, може да отсраните средната част, за да избегнете острият вкус на майонезата по-късно.
2. Счупете яйцето във високата купа на блендера и прибавяте нарязаният чесън, добавяте една част от зехтина и сол.
3. Разбивате с блендера, не повдигайте от дъното, тук е важния момент да започне да се обазува майонезата.
4. Когато майонезата започне да се образува, прибавете на тънка струйка останалият зехтин, може да добавите толкова колкото ви е необходимо като количество.
5. Прибавете сока на половин лимон и разбивайте до необходимата гъстота, около 10 минути са достатъчни.
6. Сервирайте с печени картофки, черен ориз, риба, меса или салати.
Печени картофи на фурна със сос айоли
Коментари
Публикуване на коментар