Пълнозърнест хляб със Спелта и водорасли
200 гр. Брашно за хляб Т500
350 гр. Пълнозърнесто брашно от Спелта
350 мл. Вода
80 мл. олио или зехтин
7 гр. Водорасли Уакаме на прах
20 гр мая за хляб
1 с.л. сол
Разтваряме маята във водата и прибавяме пшениченото брашно и брашното от Спелта, водораслите, солта и само 40 мл. зехтин или олио.
Оставяме да втаса за около половин час, след това омесваме тестото вурху набрашнена повърхност, като непрекъснато набрашняваме и ръцете за да не залепва. Тестото трябва да е меко, оформяме топка и започваме да добавяме останалото олио или зехтин, докато го поеме напълно.
Така омесеното тесто разстиламе в незалепваща тавичка с размери около 20 х 30 см, трябва да е с дебелина около 1 см. Оставяме да втаса докато удвои обема си или с дебелина приблизително 2 см.
Изпичаме в предварително загрята фурна на 250ºC, за около 20 минути или половин час според фурната.
Оставяме да изстине и след това изваждаме и нарязваме на правоъгълници, които разрязваме през средата по дебелината на хляба.
Коментари
Публикуване на коментар