Как да направим паеля

ПАЕЛЯ С ПИЛЕ

Паеля приготвена от различни меса и зеленчуци характерна за регион Валенсия
1 пиле ок.1кг
350гр ориз (или за всяка порция по 3 шепи)
1 голяма червена чушка
1 малка глава чесън
2 домата
шафран
жълт хранителен оцветител (паелята трябва да е жълта на цвят)
магданоз
1с. л. Маги 10 зеленчука
60 гр зехтин
Сол



Изключително важно е съдът в който ще се приготви паелята или така наречената "паeлера"- съд с диаметър 35 см и дълбочина 5 см - за около 4 порции.
Почиствате и нарязвате пилето на малки парчета, пожелание отстранете кожата.



Как да почистим артишок


2 Нарежете чушката на ленти. Почиствате и нарязвате артишока Видео:Как да почистим артишок. Нарежете на ситно чесъна, магданоза и обелените домати.

Загрейте зехтина в паелерата и изпържете чушката, така че да може да се обели и извадете. Запържете артишока, чесъна, магданоза и доматите. След това прибавете пилето и изпържете добре.

4 Залейте почти до горе с вода, прибавяте подправките и солта, оставяте да поври  до почти пълното сваряване на месото, ако е необходимо добавете вода. 



5 Добавяте ориза(почистен и сух), който поръсвате по цялата паелера, разбърквате леко за да се разпредели равномерно. До пълното приготвяне на паелята не се разбърква повече. Когато ориза набъбне леко, нареждате чушката отгоре.





 Оставете да къкри на бавен огън, като от време на време разклащате тавата, ако е необходимо добавяте топла вода до пълното приготвяне на ориза(не трябва да е разварен, нито слепен).(След като се сложи ориза, се вари само 15 минути!)

След това покривате с капак за 5 мин. Сервирайте с лимон.







ПАЕЛЯ С МОРСКИ ДАРОВЕ

PAELLA CON MARISCOS







Вижте също:

Как да направим пиле с картофи по испанска рецепта





Испанска традиционна рецепта за печено на фурна, месо с картофи и зеленчуци








Коментари