Артишок - непознатият зеленчук

Гастрономия с артишок

Тук в този пост искам да представя един изключителен зеленчук, който според мен е малко познат в България, но е много полезен за здравето ни.
 Приятел на черния дроб, полезен за храносмилането и пречистващ, той е идеалният зеленчук за борба с холестерола и излишните килограми.

 Присъединете се към храненето с артишок!

 Ето как е представен той в испанската кухня.Тук ще представя накратко някои традиционни рецепти от различни региони на Испания, в които артишока е основен продукт, с течение на времето ще публикувам подробно оригиналните им рецепти със снимки, за да може всеки, който желае, да включи артишока в ежедневното си меню.

 Една поговорка от района на Мурсия и Валенсия ( Del Levante)  гласи, че „артишокът се яде лист по лист“. И въпреки че тази поговорка може да се приложи към сготвеният зеленчук, тя се отнася за момента  когато се консумира суров, в салата, подправена само с няколко капки зехтин, малко сол и черен пипер, защото именно тогава е възможно да се оцени всички нюанси на вкуса му , без намесата на готвене или в конкуренция с останалите съставки, които присъстват в ястието.
 Във Валенсия се открояват някои специалитети, като тези, приготвени във фурна с хамон или осолена аншоа и в двата случая артишока трябва да бъде почистен и издълбан или разрязан на половинки и след това сварен. Хамона или аншоата се нарязват на ситно и се посипват върху артишоците. Накрая се заливат с бешамел и се пекат във фурната.
 В Беникарло ( Валенсия ) е традиционният фестивал, посветен на този зеленчук. Чества се в средата на ноември и се състои в изпичане на цяли артишоци на жар, по такъв начин, че външните листа се овъгляват, но защитават най-нежните, които подправени с щипка сол, са отлични.

 Paella huertana (градинска или зеленчукова паеля) от артишок има изключителна
индивидуалност, тъй като освен с отличен аромат, придобива много характерен тъмен цвят, тъй като произвежданият „сокаррат“ *, според експертите e най-добрият от всички.
Socarrat: оризови зърна, които се залепят на дъното на тигана с паеля и придават особен вкус на ястието. Направата на паеля “сокаррат” е един от ключовете за много ценители на добрите паели, мнозина търсят именно този препечен ориз, но без да е изгорял, известен още като “торает”.

 Когато готвите артишок, препоръчително е да избягвате продължително варене, тъй като преваряването влияе на аромата и текстурата, те могат да станат прекалено пастообразни и неприятни на вкус.
 За да ги изпържите има една интересна формула, която се състои в това да ги поставите да "стоят" в глинен съд на котлон добавяйки малко вода. Когато започне да ври, добавете зехтин и ги поставете по такъв начин, че основата да се свари, а листата да се запържат и да са хрупкави.
 В ястията Menestra de verdura - зеленчукови яхнии или по–скоро задушени зеленчуци, които нямат определена формула, артишокът е от съществено значение. Зеленчуковата яхния е типична испанска яхния, която винаги се е приготвяла със зеленчуците, налични в градината, в зависимост от сезона. Ето защо след като попитах много хора, не намерих дори две еднакви рецепти. Това може да означава само, че е разнообразна рецепта, че е много популярна и че се адаптира към зеленчуците, които земята дава на всяко място.
 Традиционно ястие е за Риоха, въпреки че се приготвя също много добре в Навара и Страната на баските, от където идва вариант, който се състои в леко запържване на зеленчуците след като са панирани в брашно, след което се прибавя вода или зеленчуков бульон и се задушават.
В Навара и Риоха правят отлично ястие от заек с артишок. Наслада за вкуса е и аришок с яйца.
Андалусия е може би първото място, където се отглеждат артишок и може би по тази причина книгата с рецепти за този регион е много обширна:
 Алхесирас - Alcachofas a la algecireña: Свареният артишок, се залива със сос от горчица и жълтъци.
Alcachofas a la montillana: Артишокът от Монтилана е традиционна рецепта на гастрономията в Кордоба, тя е много лесна рецепта за изработване, но от съществено значение е използването на вино с обозначението за гарантиран произход Montilla-Moriles. Можете да ги поднесете като предястие или като гарнитура.
В Кадис има пролетен специалитет, който се състои от приготвяне на артишока заедно с аспержи и хамон на кубчета.
Други типични рецепти са от Балеарските острови „carxofes farcides“ – пълнен артишок и Каталунският сотиран артишок.


Артишок от консерва с осолена аншоа
Артишокът в региона на Мурсия познава множество варианти при готвенето му. Този зеленчук може да бъде приготвен както сварен, печен на жар, печен на фурна или на тиган както и консервиран. Мощната консервна промишленост на Мурсия произвежда  артишок в консерва,
които е отличен продукт за износ.
Третирането, което растението претърпява, оставя артишока бял и с много мека текстура, външните листа се отстраняват, като се запазва само сърцето.


Alcachofas a la murciana – Артишок по мурсиански, абсолютен герой е артишокът, тъй като той е единствената съставка в ястието. Ако се заблудите, както се смята, че това е нежна рецепта за диети за отслабване, нищо не е по-далеч от реалността. Прекрасният сос, който придружава това растение, превръща този зеленчук в изящно изживяване за небцето.

Накрая ще спомена някои рецепти, които се приготвят в цяла Испания.
 - Артишок със миди, ястие, в което, ако артишоците са добре направени, вкусът на двете съставки се подсилва.
Артишок с миди и скариди

- Агнешко с артишок, Агнешки момици с артишок.

И не на последно място едно от новосъздадените ястия, изключителен деликатес е
  Alcachofas con foie – Артишок с гъши дроб.
Крем супа от артишок и гъши дроб












Ако вкусът на небцето не вие достатъчен, ето и още:
Това е растение, заредено с полезни за организма свойства. Артишокът е отличен източник на калций и фосфор, въпреки че съдържа и други минерали като калий, желязо, магнезий и цинк. Сред витамините присъствието на витамин В1 се откроява в допълнение към малките количества витамини С, В3, В5 и В6.. Това е диуретично, хипогликемично растение и според последните проучвания киселините, които съдържа са противоракови. Предимствата му включват пречистващото му действие и елиминирането на отпадните вещества от тялото, като е отличен зеленчук за черния дроб и за елиминиране на мазнини и холестерол.


Полезни съвети:


КАК ДА ПОЧИСТИМ АРТИШОКА СПОРЕД РЕЦЕПТАТА











Коментари