Пържено мляко или лече фрита


 Пържено мляко

Лече фрита

Leche frita

Пърженото мляко е десерт типичен за испанската гастрономия, за да приготвим този изключителен десерт, са ни необходими продукти, които винаги винаги имаме в къщи, това са брашно или царевично нишесте, мляко и захар, сварява се докато се сгъсти, полученото тесто се нарязва  на порции, които по-късно се панират и пържат. Обикновено се сервират  поръсени със захар и канела на прах.

Ето и самата рецепта.

Продукти:

1 литър мляко

120g захар

120 г царевично нишесте

1 лимонова кора няколко  

1 портокалова кора

Няколко резенчета от кората само жълтата част, уверете се, че лимона и портокала не са третирани, трябва да са натурални или БИО Екологични, в противен случай са третирани с химикали и са токсични! Ако не е възможно, е по-добре да използвате есенция.

1 чаена лъжичка ванилия

1 пръчка канела

За панировката:

3 яйца

50 г брашно

Масло за пържене

Чаша захар с една лъжичка канела, добре смесена за поръсване на сладките

1- Заделете около чаша мляко и запазете. Изсипете останалото мляко в тенджера. Добавете лимоновите и портокаловите кори, пръчката канела и захарта. Сложете тенджерата на огъня. Когато млякото започне да кипи намалете котлона, и оставете тенджерата на котлона да ври много бавно още 10 минути, така че млякото да поеме всички аромати. След 10 минути свалете тенджерата от огъня.

2- Добавете царевичното нишесте към млякото, което сте запазили, и разбъркайте, докато се разтвори добре. Добавете ванилията.

3- Прецедете топлото мляко в отделна тенджера за да отстраните коричките и канелата, добавете млякото, в което сте разтворили царевичното нишестето. Разбъркайте добре и го сложете отново на огъня за да се сгъсти, без да спирате да бъркате. Свалете тенджерата от огъня, едва когато сте получили кремообразна текстура.

4- Изсипете сместа в пластмасова форма, най-добре квадратна, за по лесно изваждане от формата, покрийте дъното и стените с найлоново фолио, отгоре също покрийте с найлоново фолио, за да предотвратите образуването на кора. Оставете я да се охлади напълно. Първо на стайна температура, след това в хладилник за една нощ, сместа трябва да стегне за да може да бъде нарязана.

5- Нарежете порциите на квадратчета по желания размер и много внимателно ги извадете от формата. (Може да извадите сместа с помоща на фолиото и да нарежете тогава формите)

6- Пригответе една чиния с брашно и друга с разбитите яйца и панирайте формичките.

7- Загрейте много олио в тиган. Панирайте парчетата “мляко” първо в брашно, а след това в разбито яйце. Поставете пърженото мляко в тигана, когато олиото е горещо. Обърнете ги, докато станат златистокафяви от всички страни и ги извадете в чиния с абсорбираща хартия.

8- Преди сервиране, потопете всяка порция в захарта с канела.

9- Сервирайте с карамелов сироп и сладолед.



ОЩЕ РЕЦЕПТИ 


                       Как да направим "Тарта де кесо"


                    или чийзкейк с боровинки без печене


                                                                                   
                                                                        








Коментари