КАК ДА ПРИГОТВИМ ФИДЕУА

 ФИДЕУÁ С МИДИ

                                                                    

рецепта

Традиционното fideuá е като класическия ориз в паелята, но заместваме на ориза със специално дебело фиде, с куха вътрешност, която абсорбира голямо количество бульон. Също така се прави в паелера, плоският тиган, който дава името на паелята.

Малко история или по-скоро легенда 

Фидеуа има много любопитен произход, това ястие е създадено от някойси Габриел Родригес, който е бил готвач на кораб от Гандия. Казват, че капитанът на кораба, на който е работил, много е харесвал ориза (паеля) и много пъти е оставял своите моряци без дажба, така че този готвач е сменил ориза с фидеуа, за да има порций и за моряците, затова изглежда много прилича на паеля, но с паста, фиде.

Тайната на доброто fideuá е да бъде приготвено с домашен рибен „Fumet“ - бульон, ако имаме възможност да го приготвим, ако не, можем да се обърнем към надеждни и качествени марки готов бульон. 

Каква паста да използваме за FIDEUÁ

В супермаркета можем да потърсим по-специфична паста, която наподобява макарони, извити и тънки, ако не можем даизползваме по-дебело фиде начупено на малки парченца.

Продукти

500 грама паста – фидеуа, фиде или друга финна паста

Половин червена чушка

Половин зелена чушка

1 кг пресни миди

1 л. Домашен рибен бульон

1 малък домат

3;4 скилидки чесън

1ч.л. червен пипер от ньора

Шафран или жълт оцветител за храна

Зехтин, сол

Начин на приготвяне

1. Почистваме и измиваме мидите, слагаме ги на котлона в една дълбока тенжера и изчакваме да се отворят, не се добавя никаква течност и сол. Оставяме да се охладят.

2. В широка тава – паелера или подобен тиган, загряваме зехтина и изпържваме чушките нарязани на ленти. Отсраняваме, охлаждаме и ги обелваме.

3. В същата мазнина запържваме нарязаните на дребно чесън и обелен домат, прибавяме и червеният пипер, като отстраняваме от огъня за да не загори.

4. Изсипваме към запръжката фидеуата и разбърваме леко за да поеме от аромата.

5. Почистваме мидите от черупките и прецеждаме миденият бульон през финна цедка, трябва да вимаваме да не остане пясък в бульона.

6. Връщаме тигана с фидеуата на котлона, прибавяме рибния домашен бульон и този от мидите. Оцветяваме с шафрана или хранителният жътл оцветител.



7. Разбъркваме и оставяме да къкри, когато е почти готово слагаме и мидите и чушките, готвим още около 5 минути или колкото е необходимо на фидеуата да абсорбира бульона, но без да се разварява, имайте в предвид, че след като я махнем от огъня фидеуата продължава да абсорбира, за това е по-добре да се остави леко недосварена.


8. Сервирайте докато е топла.

Фидеуата може да бъде приготвена с всякакви морски продукти и дори с месо, макар и да не е много традиционно.

                                                         ВИЖТЕ ОЩЕ:


                                                          ПАЕЛЯ С „МАРИСКОС“

                                                                                 
Рецепта


                                                          МИДИ В СОС ЕСКАБЕЧЕ

Рецепта


Коментари

Публикуване на коментар