ФИДЕУÁ С МИДИ
Традиционното fideuá е като класическия ориз в паелята, но заместваме на ориза със специално дебело фиде, с куха вътрешност, която абсорбира голямо количество бульон. Също така се прави в паелера, плоският тиган, който дава името на паелята.
Малко история или по-скоро легенда
Фидеуа има много любопитен произход, това ястие е създадено от някойси Габриел Родригес, който е бил готвач на кораб от Гандия. Казват, че капитанът на кораба, на който е работил, много е харесвал ориза (паеля) и много пъти е оставял своите моряци без дажба, така че този готвач е сменил ориза с фидеуа, за да има порций и за моряците, затова изглежда много прилича на паеля, но с паста, фиде.
Тайната на доброто fideuá е да бъде приготвено с домашен рибен „Fumet“ - бульон, ако имаме възможност да го приготвим, ако не, можем да се обърнем към надеждни и качествени марки готов бульон.
Каква паста да използваме за FIDEUÁ
В супермаркета можем да потърсим по-специфична паста, която наподобява макарони, извити и тънки, ако не можем даизползваме по-дебело фиде начупено на малки парченца.
Продукти
500 грама паста – фидеуа, фиде или друга финна паста
Половин червена чушка
Половин зелена чушка
1 кг пресни миди
1 л. Домашен рибен бульон
1 малък домат
3;4 скилидки чесън
1ч.л. червен пипер от ньора
Шафран или жълт оцветител за храна
Зехтин, сол
Начин на приготвяне
1. Почистваме и измиваме мидите, слагаме ги на котлона в една дълбока тенжера и изчакваме да се отворят, не се добавя никаква течност и сол. Оставяме да се охладят.
2. В широка тава – паелера или подобен тиган, загряваме зехтина и изпържваме чушките нарязани на ленти. Отсраняваме, охлаждаме и ги обелваме.
3. В същата мазнина запържваме нарязаните на дребно чесън и обелен домат, прибавяме и червеният пипер, като отстраняваме от огъня за да не загори.
4. Изсипваме към запръжката фидеуата и разбърваме леко за да поеме от аромата.
5. Почистваме мидите от черупките и прецеждаме миденият бульон през финна цедка, трябва да вимаваме да не остане пясък в бульона.
6. Връщаме тигана с фидеуата на котлона, прибавяме рибния домашен бульон и този от мидите. Оцветяваме с шафрана или хранителният жътл оцветител.
7. Разбъркваме и оставяме да къкри, когато е почти готово слагаме и мидите и чушките, готвим още около 5 минути или колкото е необходимо на фидеуата да абсорбира бульона, но без да се разварява, имайте в предвид, че след като я махнем от огъня фидеуата продължава да абсорбира, за това е по-добре да се остави леко недосварена.
8. Сервирайте докато е топла.
Коментари
Публикуване на коментар