Испанска тортиля

 

Тортиля с картофи


Как се прави тортиля


Може би тази рецепта е една от първите, които трябва да знаем от испанската кухня. Тортиля де пататас, класическа рецепта, не чак толкова лесна за изпълнение така както я правят извесните готвачи, това се дължи на дебелината, колкото по-дебела, толкова по-добра, но ако не сме толкова взискателни и решим да я направим с  дебелина около 2;3 сантиметра е изключително лесна и достъпна, трябват само три продукта които винаги имаме в къщи.

На базата на тази класическа рецепта се правят и други тортилии с различни продукти – Тортиля със зеленчуци, Тортиля с гъби, Тортиля с аспержи и с много други продукти. Въображението на Шеф готвачите ни води към нови рецепти вдъхновени от класическата Испанска тортиля.

А сега стъпка по стъпка рецептата, както и едно кратко видео към нея.




Омлет с картофи
Продукти:

За 4 порции

1 кг картофи

8 яйца

1 голям лук

Сол

Зехтин


Начин на приготвяне


1.      Започваме с приготвянето на лука, почистваме и нарязваме на дребно, трябва да бъде приготвен на бавен огън, за да получим карамелизиран лук, сладък и светъл на цвят, не трябва да допускаме да се зачервява или загаря.

2.      Докато приготвяте лука, обелете и нарежете картофите на кръгчета с дебелина от половин сантиметър.

3.      Пържим картофите в обилно количество мазнина на слаб огън около 20 минути, отново търсим карамелизиран вкус. Картофите трябва да бъдат напълно приготвени. Изваждаме върху кухненска хартия, за да поеме излишното олио.

4.      В голяма купа разбиваме яйцата, прибавяме още горещите картофи и разбърваме за да получим хомогенна смес, не е проблем, че картофите ще се начупят. Добавяме карамелизираният лук и сол на вкус.

5.      Оставяме сместа да престои 10 минути, това помага да се сгъсти сместа и да поеме от вкуса на продуктите (тази стъпка е пожелание).

6.      Загряваме зехтин(количество колкото да покрие дъното) в тиган с размер 20/22 см и изсипваме сместа, пържим тортилята около 4 минути от всяка страна.

7.      Внимание без излишно количество мазнина!                                                 

  Обръщаме тортията с помоща на голяма чиния, като покриваме тигана преобръщаме и изплъзваме обратно, за да изпържим и от другата страна.

8.      Не се отчайвайте, ако не излезе, ако не се получи от пръвият път, възможно е да остане леко сурова в средата, в такъв случай ще имате „рохка“ тортиля, но също толкова вкусна. След няколко опита ще имате перфектния Испански омлет с картофи.



Тортиля де пататас





  И както обикновено, ако имате въпроси относно тази рецепта, оставете ми коментар тук или в социалните мрежи и с удоволствие ще ви отговоря.


 

Испански ястия с картофи


Ето и още ястия с картофи от Испания



ПЕЧЕНО ПИЛЕ С КАРТОФИ



Ястия с картофи



„ПАТАТАС А ЛОС ПОБРЕС“




Картофи по бедняшки

Коментари