Тортиля с картофи
Може би тази рецепта е една от първите, които трябва да знаем от испанската кухня. Тортиля де пататас, класическа рецепта, не чак толкова лесна за изпълнение така както я правят извесните готвачи, това се дължи на дебелината, колкото по-дебела, толкова по-добра, но ако не сме толкова взискателни и решим да я направим с дебелина около 2;3 сантиметра е изключително лесна и достъпна, трябват само три продукта които винаги имаме в къщи.
На базата на тази класическа рецепта се правят и други тортилии с различни продукти – Тортиля със зеленчуци, Тортиля с гъби, Тортиля с аспержи и с много други продукти. Въображението на Шеф готвачите ни води към нови рецепти вдъхновени от класическата Испанска тортиля.
А сега стъпка по стъпка рецептата, както и едно кратко видео към нея.
За 4 порции
1 кг картофи
8 яйца
1 голям лук
Сол
Зехтин
Начин на приготвяне
1. Започваме с приготвянето на лука, почистваме и нарязваме на дребно, трябва да бъде приготвен на бавен огън, за да получим карамелизиран лук, сладък и светъл на цвят, не трябва да допускаме да се зачервява или загаря.
2. Докато приготвяте лука, обелете и нарежете картофите на кръгчета с дебелина от половин сантиметър.
3. Пържим картофите в обилно количество мазнина на слаб огън около 20 минути, отново търсим карамелизиран вкус. Картофите трябва да бъдат напълно приготвени. Изваждаме върху кухненска хартия, за да поеме излишното олио.
4. В голяма купа разбиваме яйцата, прибавяме още горещите картофи и разбърваме за да получим хомогенна смес, не е проблем, че картофите ще се начупят. Добавяме карамелизираният лук и сол на вкус.
5. Оставяме сместа да престои 10 минути, това помага да се сгъсти сместа и да поеме от вкуса на продуктите (тази стъпка е пожелание).
6. Загряваме зехтин(количество колкото да покрие дъното) в тиган с размер 20/22 см и изсипваме сместа, пържим тортилята около 4 минути от всяка страна.
7. Внимание без излишно количество мазнина!
Обръщаме тортията с помоща на голяма чиния, като покриваме тигана преобръщаме и изплъзваме обратно, за да изпържим и от другата страна.
8. Не се отчайвайте, ако не излезе, ако не се получи от пръвият път, възможно е да остане леко сурова в средата, в такъв случай ще имате „рохка“ тортиля, но също толкова вкусна. След няколко опита ще имате перфектния Испански омлет с картофи.
И както обикновено, ако имате въпроси относно тази рецепта, оставете ми коментар тук или в социалните мрежи и с удоволствие ще ви отговоря.
Ето и още ястия с картофи от Испания
Коментари
Публикуване на коментар