Сангрия с червено вино

 Как да си направим испанска сангрия


Идват летните жеги и какво по-хубаво от една ароматна САНГРИЯ.

Когато дойде лятото, няма испански бар, който да не предлага най-добрата сангрия, невероятната жега може да бъде преборена само със силно охладена слабо алкохолна напитка, която освен , че освежава и повишава кръвното налягане, благодарение на червеното вино. Има множество рецепти и варианти, но Европейският съюз регламентира, че само испанската и португалската сангрия могат да се предлагат на пазара под това име. Това обаче е алкохолна напитка с голяма традиция и в много страни от Латинска Америка.

Вино, захар, парченца плодове (мойте съседи най-често използват праскови), газирана вода и много лед, това са основните съставки. Тъй като е традиционна рецепта, всеки приготвя своята домашна сангрия, като комбинира тези съставки в различни пропорции, използвайки най-различни плодове и ликьор (или дори без него), канела, различни вкусове на безалкохолни газирани напитки и т.н. Въпреки че дължи името си на цвета на червеното вино, който напомня на кръвта(sangre) - истината е, че се приготвя и с други основи: в Астуриас например ябълковата сангрия е много разпространена и се приготвя от Сидра – естествено газирано ябълково вино. Широко разпространена напитка е и „Тинто де верано“ – „Лятно червено“, това е червено вино с газирана сладка вода и много лед, което в баровете се налива директно от кран редом с бирата.

За да бъдат всички доволни, ще ви оставя рецептата за най-традиционната сангрия, тази с червено вино, както и тези за сидра, кава(газирано бяло вино, тип „шампнаско“) и бяло вино. И разбира се, ще има няколко съвета, за да накарате вашата сангрия да влезе в историята сред приятели и семейство.


Рецепта за домашна сангрия             


Съставки

1 л младо червено вино (обикновено)

½ л  газирана вода (gaseosa – сладка газирана вода)

2 праскови

2 портокала

1 лимон

1 ябълка

1/2 пръчка канела

1 чашка ликьор (куантро, коняк или каквото ви харесва)

35 г захар (2 супени лъжици)

3 супени лъжици вода


Приготвяме плодовете.

1. Обелете и нарежете прасковите и ябълката на малки кубчета. Измийте много добре лимона и портокалите. Изцеждаме един от портокалите и запазваме сока. Нарежете другия портокал и лимона на тънки филийки, без да отстранявате кората.

2. Поставяте виното в дълбок съд и добавяте портокаловия сок, пръчката канела и нарязаните плодове.

3. Загрявате водата и разтваряте захарта в нея. Добавяте ликьора и изсипвате всичко в съда с виното, разбърквате, покривате с капак или с найлоново фолио и го оставяте да се маринова за 2 или 3 часа в хладилника.

4. Преди сервиране добавяте содата, която също трябва да бъде студена, за да добавим нотка на свежест към нашата сангрия. Сервирате много студено с кубчета лед.


Съвети за приготвяне на сангрия

Какво вино да използвам за сангрия

Както казахме, рецептата има своите вариации в зависимост от това кой я приготвя. Със сигурност основната съставка е добро младо червено вино, не е задължително да е скъпо вино, но разбира се, но в никакъв случай с лошо качество, възможно е да ви боли глава.


Кои плодове могат да се използват

Що се отнася до плодовете, често се казва, че без праскова не е сангрия. Но истината е, че можете да добавите и други плодове, които харесвате: банан, круша, ананас, манго ... винаги пресни, не от консерва или компот.


Сангрия със или без алкохол

Ликьорът е нещо, което не всеки добавя, но ние харесваме нотката, която придава. Изберете някакъв сладък ликьор, като Cointreau(куантро, портокалов ликьор), или бренди също подхожда много добре, а защо не и ром.


Защо да добавяте сода?

Содата добавя лекото докосване на мехурчета по небцето, което има страхотен освежаващ ефект. Можете да изберете газирана напитка от портокал, лимон или чиста сода за по-сух вкус. Можете да променяте количеството захар според вашите вкусове, като винаги я разтваряте във вода, така че да не се утаи на дъното на съда по-късно.


Овкусяване на сангрията

Ароматизирахме нашата сангрия с канела, ако не ви харесва, можете да я премахнете или да добавите други подправки като анасон, кардамон или щипка индийско орехче.


Накисване на плодовете

От съществено значение е плодовете да се накиснат за няколко часа във виното, за да предадат аромата си, но не прекалявайте, защото може да ферментират. Във всеки случай са необходими два часа, а след това колко време да оставите зависи от личния вкус.


С какво да придружим сангрията

Въпреки че е сладка и освежаваща, не трябва да забравяме, че е алкохолна напитка, затова ви предлагаме да я придружите с нещо за ядене. Можете да я използвате като аперитив с тапас, например с картофи алиоли или скаридки - шишчета, или по време на хранене (идеална за барбекю), особено за хората, които не са любители на бирата.


Коментари