Рабо де торо - телешка опашка

Телешка опашка рецепта представена от   Юлиан Стефчов 

Rabo de toro

Рабо де торо


Историята на една много традиционна яхния - "estofado"  

„Rabo de toro“ - Опашка от бик, рецептата  произхожда от римско време и препратки към нея има в книгата De re cotillas на Марк Гавий Апиций. Най-популярната рецепта за приготвяне на опашка от бик днес датира от Кордоба през 16-ти век, която идва от опашкaтa на "Toro bravo"(ядосан бик) - биковете които биват убивани в коридите, след бикоборството месото се разфасова, по-заможните са закупували по-качественото месо от котлет, бут и други филета. Докато тореадора е раздавал на по-бедните опашката, ушите и вътрешностите. 

Въпросната рецепта е много проста: това е обикновена яхния, при която за да се увеличи количеството са прибавени зеленчуци, опашката се задушава на бавен огън за да стане месото много крехко.

Тънкостите за получаване на най-добрия вкус на телешката опашка: мариновайте добре месото и използвайте добро червено вино в процеса. Подсушете го много добре след мариноването и след като го задушите със зеленчуците и месото е вече готово, оставете ястието да почине 24 часа.


Продукти за рабо де торо


Съставки за 4 човека:

-1 телешка опашка (нарязана по ставите)

-1;2 глави лук на големи парчета

-500 гр моркови на  кръгчета

-500 гр. настърган домат или доматено пюре

-200 гр гъби

-Глава чесън, разрязана на две

-2 дафинови листа

–5 гр. Смлян черен пипер

-5 гр сладък червен пипер

-1/2 бутилка качествено червено вино

-Сол на вкус

-100 мл зехтин

-2 карамфилчета

-Вода или бульон  необходимото количество за покриване на месото.


Начин на приготвяне и снимки: Julian Stefchov

Rabo de toro.
На долната снимка са необходимите продукти. В голяма тенджера запържвам в зехтин лука и чесъна , след тях добавям и опашката(посолена), като се запечати добре, наливам половин бутилка червено вино, изчаква се няколко минути да се изпари алкохола и се добавя доматеното пюре или рендосаният домат, дафиновия лист, черния пипер и малко вода или бульон да покрие месото. Готви се на среден огън около 3 часа , като след 2 часа отварям и добавям гъбите и морковите. Важно е периодично да се разбърква, защото колагена пада на дъното и лесно загаря. Готово е, когато месото се отдели от кокала. Поднася се с пържени или печени картофи.

Коментари