Телешка опашка рецепта представена от Юлиан Стефчов
Rabo de toro
Историята на една много традиционна яхния - "estofado"
„Rabo de toro“ - Опашка от бик, рецептата произхожда от римско време и препратки към нея има в книгата De re cotillas на Марк Гавий Апиций. Най-популярната рецепта за приготвяне на опашка от бик днес датира от Кордоба през 16-ти век, която идва от опашкaтa на "Toro bravo"(ядосан бик) - биковете които биват убивани в коридите, след бикоборството месото се разфасова, по-заможните са закупували по-качественото месо от котлет, бут и други филета. Докато тореадора е раздавал на по-бедните опашката, ушите и вътрешностите.
Въпросната рецепта е много проста: това е обикновена яхния, при която за да се увеличи количеството са прибавени зеленчуци, опашката се задушава на бавен огън за да стане месото много крехко.
Тънкостите за получаване на най-добрия вкус на телешката опашка: мариновайте добре месото и използвайте добро червено вино в процеса. Подсушете го много добре след мариноването и след като го задушите със зеленчуците и месото е вече готово, оставете ястието да почине 24 часа.
-1 телешка опашка (нарязана по ставите)
-1;2 глави лук на големи парчета
-500 гр моркови на кръгчета
-500 гр. настърган домат или доматено пюре
-200 гр гъби
-Глава чесън, разрязана на две
-2 дафинови листа
–5 гр. Смлян черен пипер
-5 гр сладък червен пипер
-1/2 бутилка качествено червено вино
-Сол на вкус
-100 мл зехтин
-2 карамфилчета
-Вода или бульон необходимото количество за покриване на месото.
Коментари
Публикуване на коментар