Испански козунак - Монас де паскуа

 Мона де Паскуа или Испански Великденски козунак 


Мона де паскуа


Mona de Pascua

Мона де Паскуа е традиционен „хляб“ в испанската зона Леванте  - Мурсия, Валенсия и Балеарските острови, заедно с „torrijas” е една от най-популярните великденски рецепти. 

Това е сладък хляб - козунак, с пухкава и ароматизирана коричка, която се посипва със захар овлажнена с „agua de azahar“ – вода от цвят на лимон и портокал, и се пече с варено яйце отгоре. Днес е лесно да намерите великденски монас в сладкарниците почти през цялата година, но в миналото това е сладкишът, с който приключва  Великия пост.


Всеки регион на зона Левантe има своето разнообразие, като Мона де Мурсия, която се прави с варено цяло яйце отгоре. С течение на времето рецептата се е развила, сменяйки сварените яйца за шоколадови яйца, добавяйки декорации като цветни пера, декоративни пиленца и др. Какъвто е случаят в Каталуня. Но традицията си остава същата и това е, че на Великденския понеделник кумовете подаряват на кръщелниците си козунак, в област Валенсия, този ден е празничен и се нарича Día de la Mona.

Това е рецептата за традиционен 

Козунак от Мурсия - Мона Мурсиана

Смес за предварителна ферментация – Masa madre

За два броя – приготвят се малки индивидуални питки

100 g Брашно

60 мл Вода 

12 гр Прясна хлебна мая 

За допълнителното замесване:

400 гр Брашно

12гр Прясна хлебна мая

6 Яйца

200гр Захар

80 мл Зехтин

портокалова кора

Вода от портокалов цвят – може да се замени с розова вода

Щипка сол

Първа фаза:

Приготвянето на козунака започва с предварителното замесване на маята, която приготвяме от предната вечер, като разтваряме маята във водата и добавяме съставките посочени в първият списък. Смесете, без да месите, в по-голям съд, покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилника. На следващата сутрин го изваждаме и оставяме да се затопли.

Втора фаза:

В дълбок и широк съд смесваме течните съставки: три яйца (запазваме останалите две за да ги сварим), маслото и водата от портокаловия цвят. Добавете сместа от първата фаза, портокаловата кора, натрошената мая, 150 г захар (запазваме останалите 50 г). и разбъркваме. След това добавяме брашното малко по малко и продължаваме да бъркаме. По средата на процеса добавяме щипка сол.

Когато вече сме прибавили всичкото брашно, започваме да месим на работен плот, поръсен с брашно, докато се получи еластично тесто. Ако е необходимо можем да добавим още малко брашно, за да не е тестото е твърде лепкаво, но най-добре е да месите няколко минути и да изчакате промяната на текстурата, постепенно тестото започва да се отделя от ръцете, при по-мекото тесто козунака става по-пухкав.

След като постигнем точната консистенция, оформяме тестото на топка и я оставяме да почива в дълбок съд, леко набрашнен и покрит с кърпа или стреч фолио. Оставете го да втаса на топло място, докато удвои обема си. Когато е готово, разделяме тестото на две и оформяме две топки. Правим дупка в центъра на всяка топка и поставяме яйце (предварително измито и сварено на много бавен огън, за да не се спука черупката), покриваме отново и оставяме отново да удвои обема си.


Мона - козунак

Разбиваме последното яйце, което имаме, и намазваме питките. Смесете останалите 50 г захар с няколко капки вода от портокалов цвят за допълнителен вкус. Разпределяме захарта върху козунаците. Печете в долната част на фурната, предварително загрята до 180 ºC с нагряване отгоре и отдолу, за 25-30 минути, може и за по-дълго време, всяка фурна е различна. Съобразете времето и температурата с настройките на вашата фурна за печене на хляб.


Козунак с яйца


Как се консумират Лас монас де Паскуа

Най-типичното е да придружавате великденския козунак с чаша горещ шоколад (много гъсто какао), за сутрешна или следобедна закуска, въпреки че може да бъде придружен и с кафе, чай или обикновена чаша мляко. Трябва да кажа, че също се съчетава с horchata de chufa или бадемова ‘орчата – типични напитки за Мурсия . Те могат да бъдат добре опаковани поотделно, за да се запазят през следващите 48 часа. Ако са ви останали и са изсъхнали, те са чудесни за приготвяне на torrijas  или Pan de Calatrava.


Козунак

Много скоро 

Кока де сардина

По случай последната фиеста от Великденските празници 

Entierro de la Sardina


Кока де сардина





Коментари