КОКА СЪС САРДИНИ

COCA CON SARDINAS



Кока със сардини



Kоките са ястие от традиционна испанска кухня предимно от средиземноморския бряг на Испания и Балеарските острови. Можем да ги намерим в солен или сладък вариант а съставките им са тясно свързани с продуктите от земята на региона от който идват. В соленото си разнообразие бихме могли да кажем, че прилича на италианска пица, но това е испанска рецепта, която има своя собствена индивидуалност и сиренето НЕ влиза в съставките и.

Коката е лесна за приготвяне, и подобно на пицата, се гарнира със зеленчуци, риба прясна или консерва, наденички или чорисо.  Коките са идеални за студени летни вечери, неформални срещи и закуски. Може да се яде топла или студена и по двата начина е многo вкусна. Препоръчвам ви да приготвите тестото сами, защото се приготвя много лесно и бързо. Ако нямате мая, не се притеснявайте, защото можете да я приготвите без нея и тя ще се получи много хрупкава. Тази рецепта е без мая, и е много сполучлива дори за начинаещи.

Днес ще споделя тази страхотна рецепта, която заимствах от моята „виртуална” приятелка - Изабел и нейния блог „CAKES PARA TI”.

Ето блога, посетете го, има рецепти, които не можете да видите на други сайтове.


https://cakesparati.blogspot.com/


Това е моята версия на тази испанска рецепта.



кока с риба


КОКА СЪС САРДИНИ


Съставки:

9 сардини* (ако няма прясна, можем да използваме вид - маринована сардина или сардина консерва)

1 праз

10 черни маслини без костилки

3 супени лъжици каперси

1 филе аншоа за украса

Сол и зехтин

За тестото:

200 гр. Брашно

2 щипки сол

50 мл зехтин

100 мл вода



  • 1   Поставете брашното и солта в голяма купа и добавете малко по малко водата и олиото. Омесете добре и оформете топка, завийте с найлоново фолио и запазете в хладилника, докато приготвяте пълнежа.
  • 2-       Почистете и нарежете праза, запържете го в тиган с малко зехтин и сол.
  • 3-      Докато се задушава, добавете маслините и каперсите. Разбъркайте всичко и му дайте около 5 минути, за да поеме вкуса на продуктите. Свалете от огъня и охладете. Ако използвате за плънката маринована сардина или сардина консерва, имайте го в предвид при овкусяването със солта.
  • 4-      Извадете тестото от хладилника и набрашнете повърхността, за да го разстелете с помощта на точилка. Разточете до дебелина 0,5 см, придавайки му кръгла форма.
  • 5-      Пригответе тава с диаметър 25 см, покрита с хартия за печене.


  • Тарт с риба, каперси и праз


  • 6-      Прехвърлете Коката в тавата, оставяйки краищата навън.
  • 7-      Разпределете плънката внимателно и равномерно в тавата. Поставете сардините отгоре, украсете с аншоата в средата. Накрая подгънете краищата на тестото навътре.
  • 8-      Печете в предварително загрята фурна на 200 ° C за около 20 минути.

Пастел с риба, праз и каперси



Сардина: свойства на най-популярната синя риба


Заедно с рибата тон, паламуд, сьомга и аншоа, сардините са една от най-популярните и консумирани сини риби в Испания. И каква е основната разлика между синята и бялата риба? Съдържанието на мазнини, по-високо в сините (поради което са по-вкусни).


Хранителна стойност (количество 100 g)

- Калории: 208

- Обща мазнина: 11 g

- Холестерол: 142 mg

- Натрий: 505 mg

- Калий: 397 mg

- Въглехидрати: 0 g

- Протеини: 25 g

Риба сардина – Хранителни ползи

Сардините са богати на омега-3 мастни киселини, от съществено значение за организма

Омега-3 са полезни за сърцето, тъй като имат противовъзпалително и антикоагулантно действие, спомагат за намаляване на нивата на холестерола и триглицеридите, а също така помагат за понижаване на кръвното налягане.

Порция сардини, според Испанската фондация за хранене, "почти покрива 100% от препоръчаните хранителни дажби за дневния прием на населението." И освен това техният протеинов принос е с висока биологична стойност, така че те са силно препоръчително ястие, ако искаме да се храним балансирано и вкусно.


Състав и свойства на риба сардина



Сардини


Те са богати и на фосфор, селен, йод, желязо и магнезий

Ползите от сардината не свършват дотук: тя е богата и на минерали, особено на фосфор, както и на селен, йод, желязо и магнезий. Съдържа някои витамини от група В като B12, B6 и ниацин, както и значителни количества мастно разтворими витамини Е и D (които помагат за усвояването на калция).

Сардините, както и останалите „сини риби“, са богати на омега-3 мастни киселини, основни елементи за правилното функциониране на организма, тъй като "тялото не може да ги произвежда самостоятелно, трябва да ги набавя от храната", обобщава Medline Plus, във уебсайта на Националните здравни институти на САЩ. Из печата на LA VANGUARDIА



Как да почистим риба сардина


Внимателно отстраняваме люспите, отстраняваме и главата заедно с вътрешностите. С лек натиск разтваряме с пръст рибата по гръбнака и отстраняваме костите, без да разделяме на две филетата.

Коментари

  1. Обожавам да посещавам сайтове за кулинария! Чесот прекарвам времето си в кухнята!
    Този сайт е страхотен! Радвам се, че успях да прочета тази публикация! Успех с развитието му!
    Прочетете още ...



    Здрави офис столове

    Офис столове от Sedni.bg

    Офис мебели от Интеза Ком

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви за интереса, ще се възползвам от предложението като отворим офис в БГ ����

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар