Хрупкави панирани скариди

 

Шишчета от панирани скариди с гъби и хрупкава коричка


Испанска кухня – тапас



Шишче от скариди с гъби

Днес ще ви представя една чудесна рецепта за испанско предястие, невероятна комбинация от скариди, гъби печурки, във финна панировка и хрупкава коричка от пържена царевица (кикос). Има най-различни рецепти за шишчета със скариди, панирани скариди с панко, хрупкави скариди и какви ли още не, но това е нещо различно.

Тази рецепта беше представена в едно тв. предаване от майстор готвача на един бар –ресторант, на който за съжаление дори не чух името, но вниманието ми бе привлечено от обикновенните продукти и интересната им комбинация. Времето (неделя преди обед), беше по-вече от подходящо за този „експеримент“ с биричка или в моя случай с бяло вино.


Най вкусните скариди рецепта за четири броя, разбира се може да увеличите количеството по ваше желание.


12 средно големи белени скариди

2 малки гъби печурка


За панировката

125 gr брашно

100 мл бира

1 яйце

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка бакпулвер

Олио за пържене


250 гр пържена царевица

Дървени шишчета


Пържена хрупкава царевица




1.      Почистваме скаридите, почистваме и нарязваме на четири еднакви части гъбите. Посоляваме и запазваме.

2.      Приготвяме гъста хомогенна смес от продуктите за панировката.

3.      Смиламе пържените царевични зърна.

4.      Нанизваме шишчетата със скариди, като редим скарида, гъба, скарида...3 броя скариди и две гъби... или както намерите за добре.

5.      Загряваме олиото на котлона.

6.      Готовите вече шишчета потапяме в гъстата смес за паниране и след това овалваме в смляната царевица, веднага пържим в горещото олио. Щом станат златисти са готови, не трябва да се препържват за да останат сочни от вътре, имайте впредвид, че готвенето продължава дори след като ги извадите.

7.      Сервираме нашите панирани скариди с бира.




Испанска кухня предястие



Коментари