Свински крачета с нахут

 Свински крачета яхния


Свински крачета с нахут

Манитас де сердо - Manitas de cerdo,  испанска традиционна рецепта

4 броя свински крачета
350 гр нахут  - може да изпозвате и от консерва вече сварен
1 морков
1 голяма глава лук
1 домата
1 малка консерва доматено пюре
3 скилидки чесън
1 л. червен пипер
100 гр вино бяло или червено
50 гр сурови белени бадеми (по желание)
Подправки: дафинов лист, черен пипер, карамфил, щипка канела, кайена (люта чушка), риган
Сол
Зехтин

  1. Накиснете суровият нахут от предната вечер.
  2. Накиснете и свинските крачета в студена вода, след като предварително са почистени и разрязани на половина.
  3. На следващият ден измийте добре свинските крачета, сложете в тенджера под налягане, заедно с обеленият цял морков, една скилидка чесън, две зрънца карамфил и сол, залейте с около 2 литра вода.
  4. Варете в продължение на 30 минути като отстранявате образувалата се пяна.
  5. Прибавете нахута и затворете с капака за готвене под налягане, след като заври, варете от 15 минути до половин час до напълното сваряване на крачетата и нахута.
  6. Изваждаме продуктите по отделно и прецеждаме бульона.
  7. Приготвяме софрито (запръжка). 
  8. Загрейте зехтина в дълбок съд и прибавете почистеният и смачкан чесън, след това нарязаната  глава лук, запържете до златисто, прибавете обеленият и нарязан на кубчета домат, оставете да се задушават докато се изпари водата.
  9. Междувременно обезкостете охладените крачета, нарежете на парченца с големина по ваш вкус. 
  10. При готовата запръжка прибавете дафиновият лист, сол и доматеното пюре. Оставете да поври.
  11. През това време смелете финно бадемите, нарежете свареният морков и прибавете към соса.
  12. С помоща на ръчен пасатор, пасирайте соса до хомогенна смес.
  13. Прибавете нарязаните крачета и нахута, щипка канела и люта чушка по вкус. Добавете виното и бульон колкото е необходимо.
  14. Варете соса до желаната консистенция, накрая прибавете риган и освкусете на сол.
*  Истинският вкус на тази рецепта се усеща на следващият ден.
* Ако не разполагате с много време доста стъпки могат да бъдат спестени, например можем да не пасираме соса или да използваме сварен нахут от консерва.
* Количесттвото на продуктите и подправките могат да варират според вашият вкус.

Коментари