Артишок на ниска температура


 Конфитиран „захаросан“ артишок - рецепта за бавно готвене на ниска температура по традиционен начин


Артишок

Един от най-вкусните начини за приготвяне на артишок е „конфитадо“ – не мога да намеря точен превод. Приготвен на ниска температура, за по-дълго време, този великолепен зеленчук се трансформира и се превръща в един деликатес, в една „кралска хапка“. Те са толкова нежни и крехки, че се топят в устата ви. След като ги опитате приготвени по този начин, няма да искате да ги ядете в друг вариант.

Продукти

4 броя Артишок

1 л Зехтин 

*може да бъде изполван по-късно за приготвяне на други ястия 

1 Дафинов лист

2 Скилидки чесън


1. Първото нещо, което правим е да почистим артишока. Премахваме външните листа на артишока, докато отсраним всичките зелени листа. С остър нож отрязваме върха и обелваме малко от частта около стъблото. Разрязваме всеки артишок наполовина.

Видео.

 


2. След като артишокът бъде почистен го поставяме в дълбок съд, наливаме зехтина, така че да покрие артишока, загряваме до 65ºC.


3. Сега остава само да се поддържа температурата в продължение на три часа. Идеалното е да имате кухненски термометър, за да сте сигурни, че няма да спадне или да превишите. Въпреки че можем да го направим на око, като гарантираме, че маслото е горещо, без да кипи и завира, но трябва да сте много наясно с процеса.

4. Ако температурата стане твърде висока, ще трябва да отделим съда от източника на топлина, да изчакаме да падне с няколко градуса и да го върнем отново. И така докато станат готови, можем да пробвамекато боцнем с клечка, дали са омекнали и крехки.

5. Можем да повишим температурата до максимум 80 ºC и да намалим времето за приготвяне до приблизително два часа. Във всеки случай винаги е препоръчително да проверявате артишока 30 минути преди края, в случай че те вече са готови и могат да бъдат извадени.

6. Крайното време варира в зависимост от качеството на артишока. Най-препоръчително е след първия час и половина да проверявате точката готовност, ако те са достатъчно крехки можем да ги извадим. Можем да улесним процеса, като използваме уред за готвене на ниска температура.

7. Поставяме ги в съд с капак, когато маслото достигне стайна температура, отново заливаме артишока. Съхраняваме ги в хладилника. Те са готови за консумация, при сервиране отцеждаме добре маслото. Това масло може да се използва отново, или за повторно конфитиране или за готвене на други ястия, салати, зеленчуци и т.н.

8. Можем да сервираме за аперитив, като поръсим с черен пипер и лимонов сок, но можем да използваме и за приготвяне на най-различни рецепти.


Артишок с гъши дроб, редукцион от вино Педро Хименез обвит с нежен воал

  



1.     


Коментари