Артишок с гъши дроб, редукцион от вино Педро Хименез обвит с нежен воал
Без глутен
Изящнa и вкусната комбинация от вкусове, съчетано с качеството на продуктите, с които е направено. Сърцевината на артишока, нежна и вкусна, се топи в устата заедно с уникалният вкус на „фоа гра “(гъши дроб), обвката на нежният воал добавя усещането за плътност а редукциона от виното Педро Хименез, добавя сладко, медено докосване към тази деликатна хапка и наслада от цялата композиция.
Можете да приготвите артишок с фоа гра предварително и в момента на сервиране да затоплите леко във фурната или микровълновата, през това време пригответе финните палачинки, за които сместа също е предварително приготвена.
Да не забравяме, че България е основен производител и износител на гъши дроб, и трябва да знаем как да се насладим на този деликатес.
Продукти:
4 броя средно голям, свеж и крехък артишок
100гр пресен гъши дроб, може да се замени с патешки
100 г сметана за готвене
50г пушено сирене
200 мл вино Pedro Ximénez за редусиране
Сол, черен пипер
Було от царевично нишесте:
2 белтъка
100 г царевично нишесте
100 мл вода
Сол
*Препоръчително е използването на продукти с ниско съдържание на мазнини.
Начин на приготвяне
1. Почистете и разрежете артишока наполовина. Варете в продължение на 20 минути. Може да замените варенето с “confitado”, техника на готвене в олио на ниска температура. При конфитирането се получава изключително крехък и вкусен артишок, но трябва да внимаваме с мазнините, тъй като почти всички продукти в рецептата са с високо съдържание на мазнини.
2 Поставете виното Pedro Ximenez в тенджера на огъня да заври и намалете. Редуцирайте. Видео тук.
3. Нарежете гъшия дроб на кубчета и запържете без мазнина за кратко.
4. Извадете черния дроб и добавете сметаната и пушеното сирене в същия тиган, за да направите соса. Обърнете внимание на мазнините, препоръчително е използването на продукти с ниско съдържание на мазнини.
5. Когато сиренето се разтопи и сосът е плътен, добавете черния дроб.
6. Извадете сварения артишок и го отцедете.
7. Поставете артишоците в съд за печене и ги напълнете.
8. Печете в предварително загрята фурна на 200 ° за около 15 минути (не добавяйте мазнини)
9. Смесете съставките за палачинките, сместа не трябва да е гъста, по-лека от нормалните палачинки, ако е необходимо добавете малко вода.
10. Подгответе „воалите“ според бройките и размера на артишока.
11. Сервирайте като завиете всеки един артишок в „воал“, довавете редукциона от виното.
Видео
Коментари
Публикуване на коментар