Артишок с гъши дроб

 Артишок с гъши дроб, редукцион от вино Педро Хименез обвит с нежен воал

Без глутен                         

Артишок с гъши дроб, редукцион Педро Хименез


Изящнa и вкусната комбинация от вкусове, съчетано с качеството на продуктите, с които е направено. Сърцевината на артишока, нежна и вкусна, се топи в устата заедно с уникалният вкус на „фоа гра “(гъши дроб), обвката на нежният воал добавя усещането за плътност а редукциона от виното Педро Хименез, добавя сладко, медено докосване към тази деликатна хапка и наслада от цялата композиция.

Можете да приготвите артишок с фоа гра предварително и в момента на сервиране да затоплите леко във фурната или микровълновата, през това време пригответе финните палачинки, за които сместа също е предварително приготвена. 

Да не забравяме, че България е основен производител и износител на гъши дроб, и трябва да знаем как да се насладим на този деликатес.


Продукти:

4 броя средно голям, свеж и крехък артишок

100гр пресен гъши дроб, може да се замени с патешки

100 г сметана за готвене

50г пушено сирене

200 мл вино Pedro Ximénez за редусиране

Сол, черен пипер

Було от царевично нишесте:

2 белтъка

100 г царевично нишесте

100 мл вода

Сол

*Препоръчително е използването на продукти с ниско съдържание на мазнини.

Начин на приготвяне

1. Почистете и разрежете артишока наполовина. Варете в продължение на 20 минути. Може да замените варенето с “confitado”, техника на готвене в олио на ниска температура. При конфитирането се получава изключително крехък и вкусен артишок, но трябва да внимаваме с мазнините, тъй като почти всички продукти в рецептата са с високо съдържание на мазнини.

2 Поставете виното Pedro Ximenez в тенджера на огъня да заври и намалете. Редуцирайте. Видео тук.

3. Нарежете гъшия дроб на кубчета и запържете без мазнина за кратко.

4. Извадете черния дроб и добавете сметаната и пушеното сирене в същия тиган, за да направите соса. Обърнете внимание на мазнините, препоръчително е използването на продукти с ниско съдържание на мазнини.

5. Когато сиренето се разтопи и сосът е плътен, добавете черния дроб.

6. Извадете сварения артишок и го отцедете.

7. Поставете артишоците в съд за печене и ги напълнете.


Пълнен артишок с гъши дроб

8. Печете в предварително загрята фурна на 200 ° за около 15 минути (не добавяйте мазнини)

9. Смесете съставките за палачинките, сместа не трябва да е гъста, по-лека от нормалните палачинки, ако е необходимо добавете малко вода.

10. Подгответе „воалите“ според бройките и размера на артишока.

11.  Сервирайте като завиете всеки един артишок в „воал“, довавете редукциона от виното.


Пълнен артишок обвит във воал



Видео

Коментари