Тимбал с Бакалао - риба треска на ниска температура с червени чушки и маслини
Обикновено рецептата за „тимбал“ се характеризира с това, че е представена в цилиндрична форма и в която всички храни са подредени и слепени заедно. Това се постига именно благодарение на използването на обикновенно метална матрица, която има форма на конус или цилиндър и се използва за представяне на този тип рецепти.
Продукти
250гр филе от риба треска или друга бяла риба
100 гр пушено филе от риба треска или друга пушена риба
2 червени чушки
2 средни картофа
100гр черни маслини
Сол, черен пипер и пресен копър
Зехтин
Приготвяне
1. Пригответе рибното филе на ниска температура, Нарежете на парчета филето от риба треска. За една порция около 120 грама. Поставете ги във вакуумна торбичка с малко зехтин екстра върджин и след това в Roner (су вит) при 64 °C за около 8 минути. Ако не разполагате с вакуум машина, завийте добре филетата в стреч фолио, целта е да запазим соковете вътре в тях.
2. Ако не разполагате с уред за приготвяне на ниска температура: Преварително загрейте фурната на 65ºC. Сложете вода в една тенджера да загрее до около 70ºС, поставете опакованите филета, проконтролирайте температурата да достигне до 65 градуса С. Поставете в предварително загрятата фурна на 65º за 8 минути.
3. След това време ги извадете, разопаковайте, ако ви изглеждат сурови, повишете температурата на фурната и ги оставете за 2;3 минути или докато се приготвят по ваш вкус, не прекалявайте, рибата трябва да изглежда „желатинова“ и сочна.
4. Измийте, обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета. Изпържете от двете страни до златисто, извадете върху абсобираща хартия, за да поеме излишното олио.
5. Измийте червените чушки, изпечете ги и ги обелете, можете да използвате печени чушки от консерва.
6. Отцедете маслините и ги почистете от костилките.
7. Нарежете пушената риба на тънки филенца.
8. Посолете и овкусете отделните продукти.
9. Подредете в тимбала, пъро кръгчетата пържени картофи, печена та чушка на ленти (може да я нарежете с формата на тимбала), рибното филе, последно маслините и тънко нарязано пушено филе, повторете всички редове, като притискате леко.
10. Отсранете тимбала и полейте на тънка струйка зехтин, декорирайте с пресен копър.
Коментари
Публикуване на коментар