Тимбал с Бакалао – риба треска

 Тимбал с Бакалао - риба треска на ниска температура с червени чушки и маслини





Когато говорим за "timbal" в света на готвенето, имаме предвид калъп, който се използва за представяне на някои ястия по сложен начин. Това е фигура, която има къса цилиндрична форма и може да се използва при голямо разнообразие от рецепти: зеленчуци, ориз, картофи и др.

Обикновено рецептата за „тимбал“ се характеризира с това, че е представена в цилиндрична форма и в която всички храни са подредени и слепени заедно. Това се постига именно благодарение на използването на обикновенно метална матрица, която има форма на конус или цилиндър и се използва за представяне на този тип рецепти.

Продукти

250гр филе от риба треска или друга бяла риба

100 гр пушено филе от риба треска или друга пушена риба

2 червени чушки

2 средни картофа

100гр черни маслини 

Сол, черен пипер и пресен копър

Зехтин

Приготвяне 

1. Пригответе рибното филе на ниска температура, Нарежете на парчета филето от риба треска. За една порция около 120 грама. Поставете ги във вакуумна торбичка  с малко зехтин екстра върджин и след това в Roner (су вит) при 64 °C за около 8 минути. Ако не разполагате с вакуум машина, завийте добре филетата в стреч фолио, целта е да запазим соковете вътре в тях. 

2. Ако не разполагате с уред за приготвяне на ниска температура: Преварително загрейте фурната на 65ºC. Сложете вода в една тенджера да загрее до около 70ºС, поставете опакованите филета, проконтролирайте температурата да достигне до 65 градуса С. Поставете в предварително загрятата фурна на 65º за 8 минути.

3. След това време ги извадете, разопаковайте, ако ви изглеждат сурови, повишете температурата на фурната и ги оставете за 2;3 минути или докато се приготвят по ваш вкус, не прекалявайте, рибата трябва да изглежда „желатинова“ и сочна.

4. Измийте, обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета. Изпържете от двете страни до златисто, извадете върху абсобираща хартия, за да поеме излишното олио.

5. Измийте червените чушки, изпечете ги и ги обелете, можете да използвате печени чушки от консерва.

6. Отцедете маслините и ги почистете от костилките.

7. Нарежете пушената риба на тънки филенца.

8. Посолете и овкусете отделните продукти.

Тимбал с риба, чушки, маслини и пържени картофи


9. Подредете в тимбала, пъро кръгчетата пържени картофи, печена та чушка на ленти (може да я нарежете с формата на тимбала), рибното филе, последно маслините и тънко нарязано пушено филе, повторете всички редове, като притискате леко.

10. Отсранете тимбала и полейте на тънка струйка зехтин, декорирайте с пресен копър.


Тимбал от риба треска



5 РЕЦЕПТИ ЗА ТАПАС, ЛЕСНО И ВКУСНО

Руска салата с риба тон





Коментари