Пан де Калатрава - Хляб от Калатрава

 Традиционен пудинг от Мурсия

 

Испански пудинг

"Хлябът Калатрава" е един от ТОП десертите на Испания, и е може би най-известният десерт в гастрономията на Мурсия. Това е вид пудинг от стар козунак, приготвя се и с основа от хляб, кекс, мъфини, а в някои случаи и с пандишпан. Изглежда като сочна торта от стар козунак, поставен във форма за хляб и напоен с яйца и мляко а след това изпечен във фурната. Името "хляб" идва от формата на десерта и от печенето. Това е сладкиш с козунак, който се приготвя със съставки, с които всеки разполага в къщи по всяко време. Простотата на приготвянето на този традиционен испански сладкиш, контрастира с великолепния резултат и с право се нарежда в ТОП 10 на десертите в Испания.

Сочна торта от стар козунак


Съставки

500 милилитра мляко

5 яйца

150 грама захар

200 грама козунак

1/2 кора от лимон

1 пръчка канела

За карамела:

2 супени лъжици вода

3 лъжици захар

Начин на приготвяне

1.       За да направите карамела, сложете съд на огъня и добавете захарта и водата. Загрейте за около 5 минути, докато започне да покафенява, като внимавате да не загори. Изсипете карамела в устойчива на печене правоъгълна форма и го разстелете бързо, така че да покрие цялата основа. Запазете.

2.       Нарежете или настържете кората на половината лимон, като внимавате да не включва парченца от бялата част на кората, тъй като тази горчи.

3.       Поставете тенджера на огъня и добавете млякото, лимоновата кора и пръчката канела. Загрейте до точка на кипене и отстранете от огъня. Оставете да се темперира за около 10 минути на стайна температура.

4.       Разбийте яйцата и захарта в купа. Прецедете млякото за да отстраните кората на лимона и канелата. Бавно изсипете млякото в купата, при непрекъснато бъркане.

5.       Нарежете или начупете приготвения козунак, сложете го на дъното на формата, върху карамела. Изсипете сместа от купата отгоре и печете на водна баня във фурна, загрята до 160 ° C за около 45 минути.

6.       Извадете от фурната, оставете да се охлади. След като изстине, го сложете в хладилника и го оставете да почине за около 12 часа. 


Испански традиционен десерт


ОЩЕ: Торта с бял и черен шоколад 


Торта с ягоди


Коментари