Пълнени миди

 Миди крокети  - Mejillones tigres

                                                                   
Пълнени миди

Пълнени миди, панирани или крокети от миди, едно кулинарно изкушение от категория Испански тапас , чудесно леко пикантно предястие, което можем да приготвим предварително и да замразим, когато ние необходимо изваждаме и изпържваме, без да размразяваме, тъй като плънката е приготвена и трябва само да изпържим до златисто, като това едновременно ги размразява.

Продукти:

- 1кг миди

- 250гр белени скариди

- 1 глава среден лук

-1 чаша вода за сваряване на мидите

- Сол

- Зехтин

За бешамела:

- 500 мл мляко

- Прецеденият бульон от мидите

- 100гр брашно

- индийско орехче

-Щипка лют пипер или малка люта чушка, стрита на прах

За панировката

2 яйца

Брашно

Галета 

1 л олио за пържене

Въпреки наличието на много съставки, приготвянето на „ТИГРЕТАТА„ е много лесно, основата е сос бешамел, който трябва да е приготвен с точната гъстота, но това е както всичко в кухнята, въпрос на практика.

1. Измиваме мидите, като изстъргваме добре черупките, докато станат възможно най-гладки и чисти (имайте предвид, че те ще бъдат напълнени и панирани). След това ги поставяме в тенжера с чаша вода, можем да добавим и дафинов лист, аз не добавям подправки, за мен вкусът на море е достатъчен.

2. Когато се отворят ги изваждаме, отстраняваме месото и го нарязваме на ситно, нарязваме и скаридите на мънички парченца, почистваме черупките от вътре, избираме около 24 броя еднакви и здрави и ги запазваме за пълнене.

3. Почистваме и нарязваме лука на ситно, задушаваме го със зехтин, когато стане прозрачен добавяме червения лют пипер. Прибавяме по-малко брашното и изпържваме до златисто, сега е момента да добавим на малки струйки студеното мляко, като разбъркваме енергично, когато сме прибавили всичкото мляко, продължаваме с прибавянето на бульона от мидите, като следим гъстотата на сместа, не трябва да е много рядка нито много гъста, тъй като когато сместа изстине, ще се стегне допълнително. Подпрвяме и посоляваме.

4. Няколко минути преди края добавяме нарязаните скариди и мидите, разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Ще познаем, че е готово, когато сместа започне да се отлепва от тигана. Изваждаме и разстиламе на тънко в подходящ съд за да се охлади и покриваме със фолио.

5. Когато сместа е вече студена, напълваме приготвените черупки.

                                                                           

Миди крокети, пълнеж

6. Панираме, като овалваме първо в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в галета, като леко притискаме с ръка за да оформим еднакви крокети.

                                                                           
Панирани, пълнени миди


Испанска кухня тапас


5 РЕЦЕПТИ ЗА ИСПАНСКИ ТАПАС, БЪРЗИ, ЛЕСНИ, ВКУСНИ                          


                                                                            
Испански тапас

Коментари