Миди крокети - Mejillones tigres
Пълнени миди, панирани или крокети от миди, едно кулинарно изкушение от категория Испански тапас , чудесно леко пикантно предястие, което можем да приготвим предварително и да замразим, когато ние необходимо изваждаме и изпържваме, без да размразяваме, тъй като плънката е приготвена и трябва само да изпържим до златисто, като това едновременно ги размразява.
Продукти:
- 1кг миди
- 250гр белени скариди
- 1 глава среден лук
-1 чаша вода за сваряване на мидите
- Сол
- Зехтин
За бешамела:
- 500 мл мляко
- Прецеденият бульон от мидите
- 100гр брашно
- индийско орехче
-Щипка лют пипер или малка люта чушка, стрита на прах
За панировката
2 яйца
Брашно
Галета
1 л олио за пържене
Въпреки наличието на много съставки, приготвянето на „ТИГРЕТАТА„ е много лесно, основата е сос бешамел, който трябва да е приготвен с точната гъстота, но това е както всичко в кухнята, въпрос на практика.
1. Измиваме мидите, като изстъргваме добре черупките, докато станат възможно най-гладки и чисти (имайте предвид, че те ще бъдат напълнени и панирани). След това ги поставяме в тенжера с чаша вода, можем да добавим и дафинов лист, аз не добавям подправки, за мен вкусът на море е достатъчен.
2. Когато се отворят ги изваждаме, отстраняваме месото и го нарязваме на ситно, нарязваме и скаридите на мънички парченца, почистваме черупките от вътре, избираме около 24 броя еднакви и здрави и ги запазваме за пълнене.
3. Почистваме и нарязваме лука на ситно, задушаваме го със зехтин, когато стане прозрачен добавяме червения лют пипер. Прибавяме по-малко брашното и изпържваме до златисто, сега е момента да добавим на малки струйки студеното мляко, като разбъркваме енергично, когато сме прибавили всичкото мляко, продължаваме с прибавянето на бульона от мидите, като следим гъстотата на сместа, не трябва да е много рядка нито много гъста, тъй като когато сместа изстине, ще се стегне допълнително. Подпрвяме и посоляваме.
4. Няколко минути преди края добавяме нарязаните скариди и мидите, разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Ще познаем, че е готово, когато сместа започне да се отлепва от тигана. Изваждаме и разстиламе на тънко в подходящ съд за да се охлади и покриваме със фолио.
5. Когато сместа е вече студена, напълваме приготвените черупки.
6. Панираме, като овалваме първо в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в галета, като леко притискаме с ръка за да оформим еднакви крокети.
Коментари
Публикуване на коментар