ЧУРОС - CHURROS
Това е рецепта за една много популярна закуска в Испания, най-вече в края на седмицата когато във всеки квартал идват караванки с майстори на чуррос, където можеш да си купиш прясно приготвен чурро с горещ шоколад само за едно, две евро.
Освен това много важно и стратегическо местонахождение на караванки за чуррос е във всяка зона на дискотеки и нощни барове, където след като излезеш рано сутрин от дискотека, мазничките, сладки мекички с горещ шоколад са просто елексир за душата.
Тестото за чуррос е много лесно, въпреки че рецептата може дане ни се получи от първият път, просто са необходими няколко проби, за да установим точните дози в зависимост от вида на брашното, гъстотата на сместа (трябва да е гъста) и големината на отвора на шприца около 2/2,5 см.
Това е парено тесто приготвено само от вода, брашно и сол.
Продукти:
250 мл вода
250 гр брашно
Щипка сол
Олио за пържене
Захар за поръсване
За горещ шоколад:
100 гр черен шоколад
250 мл мляко
10 гр нишесте
30 гр захар
1. Първо приготвяме шоколада.
2. Загряваме 200 мл мляко и прибавяме начупения шоколад.
3. В останалото мляко разтваряме нишестето, отстраняваме шоколада от огъня и прибавяме разтвореното нишесте.
4. Връщаме отново на котлона и бъркаме до напълното сгъстяване. Ако е необходимо, преди сервиране затопляме отново.
5. Започваме с приготвянето на чурос.
6. Слагаме водата със солта да заври.
7. Отделяме от котлона и изсипваме брашното наведнъж, бъркаме за да получим гъста каша.
8. След като бъркането стане трудно и сместа се поохлади, изваждаме я върху гладка повърхност и продължаваме омесването с ръка без да добавяме допълнително брашно и месим докато тестото стане гладко и без бучки.
9. Напълваме сместа в шприц с широк накрайник звезда.
10. Загряваме олиото до 180ºC и шприцоваме спираловидно от сместа, след като се зачерви (3;4 мин) обръщаме внимателно цялата спирала. Видео.
11. След като добие златист цвят от двете страни, изваждаме и нарязваме с ножица на еднакви парчета, поръсваме обилно със захар. В домашни условия, можем да шприцоваме на порции, за да ни е по-лесно обръщането и изваждането.
12. Сервираме чурос с чаша горещ шоколад.
Коментари
Публикуване на коментар