Испанска закуска - Чурос

 ЧУРОС - CHURROS


Чурос

Това е рецепта за една много популярна закуска в Испания, най-вече в края на седмицата когато във всеки квартал идват караванки с майстори на чуррос, където можеш да си купиш прясно приготвен чурро с горещ шоколад само за едно, две евро.

Освен това много важно и стратегическо местонахождение на караванки за чуррос е във всяка зона на дискотеки и нощни барове, където след като излезеш рано сутрин от дискотека, мазничките, сладки мекички с горещ шоколад са просто елексир за душата.

Тестото за чуррос е много лесно, въпреки че рецептата може дане ни се получи от първият път, просто са необходими няколко проби, за да установим точните дози в зависимост от вида на брашното, гъстотата на сместа (трябва да е гъста) и големината на отвора на шприца около 2/2,5 см.

Това е парено тесто приготвено само от вода, брашно и сол.

Продукти:

250 мл вода

250 гр брашно

Щипка сол

Олио за пържене

Захар за поръсване

За горещ шоколад:

100 гр черен шоколад

250 мл мляко

10 гр нишесте

30 гр захар

 

 

1.      Първо приготвяме шоколада.

2.       Загряваме 200 мл мляко и прибавяме начупения шоколад.

3.      В останалото мляко разтваряме нишестето, отстраняваме шоколада от огъня и прибавяме разтвореното нишесте.

4.      Връщаме отново на котлона и бъркаме до напълното сгъстяване. Ако е необходимо, преди сервиране затопляме отново.

5.      Започваме с приготвянето на чурос


Чуррос

6.      Слагаме водата със солта да заври.

7.      Отделяме от котлона и изсипваме брашното наведнъж, бъркаме за да получим гъста каша.

8.      След като бъркането стане трудно и сместа се поохлади, изваждаме я върху гладка повърхност и продължаваме омесването с ръка без да добавяме допълнително брашно и месим докато тестото стане гладко и без бучки.

9.      Напълваме сместа в шприц с широк накрайник звезда.

10.  Загряваме олиото до 180ºC и шприцоваме спираловидно от сместа, след като се зачерви (3;4 мин) обръщаме внимателно цялата спирала. Видео.

11.  След като добие златист цвят от двете страни, изваждаме и нарязваме с ножица на еднакви парчета, поръсваме обилно със захар. В домашни условия, можем да шприцоваме на порции, за да ни е по-лесно обръщането и изваждането.

12.  Сервираме чурос с чаша горещ шоколад.


Структура  на добрия чурос


ПЪРЖЕНО МЛЯКО ИЛИ LECHE FRITA


ПЪРЖЕНО МЛЯКО







Коментари