Торта с шоколадов трюфел, бисквити Орео и Дулсе де Лече

 Шоколадова Новогодишна Торта - Рецепта за Перфектния Празничен Десерт

Торта с бисквити Орео, шоколад и дулсе де лече




Тази рецепта за торта е мечта за любителите на шоколада. Лесна за приготвяне, тя комбинира кремообразни текстури и хрупкави слоеве. С перфектна комбинация от вкусове, торта е идеална за всякакви поводи.

Основни съставки:

  • 400 г дулсе де лече - как да си приготвим „ Dulce de leche"
  • 400 г маскарпоне или рикота (извара - възможно е да се виждат бели парченца в крема) 
  • 400 г черен шоколад
  • 200 г сметана
  • 600 г бисквити Орео - 4 опаковки
  • 10 г желатин на прах 
  • 100 гр. захар (по желание, само ако решите да сложите)
  • Ванилова есенция
  • 75 г несолено масло
  • 100мл мляко

Инструкции стъпка по стъпка:

  1. Приготвяне на основата на тортата:
  • Разделяне на бисквитите: Вземете 4 пакета Oreo и отделете крема от бисквитите. Ще използваме крема в рецептата.
  • Натрошаване на бисквитите: Натрошете 2 пакета бисквити (половината от Oreo) на поедри трохи. Отделете една чаша от тях и смелете на прах за финалната декорация.
  • Разтопяване на маслото: Разтопете 75 г масло в микровълнова фурна, докато стане напълно течно.
  • Смесване и оформяне на основата: Смесете натрошените бисквити с разтопеното масло и разстелете върху дъното на разглобяема форма с диаметър 20-22 см. Основата трябва да бъде около 1,5 см дебела.
  • Охлаждане: Поставете формата в хладилник, за да стегне основата, докато подготвяте пълнежа.
  1. Приготвяне на пълнежа:
  • Хидратиране на желатина: Разтворете 10 г желатин в студена вода и го затоплете, докато се разтвори напълно.
  • Смесване на дулсе де лече и рикота: В купа внимателно комбинирайте 400 г дулсе де лече с 400 г маскарпоне (или рикота) и разтворения желатин. Ако предпочитате по-сладък вкус, добавете 100 г захар по избор, за мен е достатъчно сладко само от дулсе де лече. Добавете есенция ванилия за допълнителен аромат.
  1. Монтаж на тортата на пластове:
  • Първи слой: Извадете формата от хладилника и изсипете слой от сместа с дулсе де лече и рикота върху основата от бисквити.
  • Слой с бисквити Oreo: Потопете няколко бисквити Oreo в мляко и ги подредете върху сместа за да оформите първият слой.
  • Оставяне да стегне: Поставете в хладилника за 10 минути, за да стегне преди добавянето на следващия слой, ако не е леко стегнато ще се смеси със следващият слой бисквити Орео. Продължете да редувате слоевете смес и потопени в мляко бисквити, докато използвате всички съставки.
  1. Приготвяне на шоколадовия трюфел:
  • Разтопяване на шоколада: Разтопете 200 г черен шоколад в микровълнова фурна или на водна баня. Оставете леко да се охлади.
  • Разбиване на сметаната: Разбийте 200 г сметана с 60 г захар до получаване на твърд крем, като внимавате да не се пресече сметаната в масло.
  • Смесване: Внимателно добавете разтопения шоколад към разбитата сметана и разбъркайте до гладка консистенция. Ако сметаната е много студена е възможно шоколада да остане на малки парченца, така че трябва много точно да изберем температурата.
  1. Завършване на тортата:
  • Добавяне на трюфела: Извадете тортата от хладилника и нанесете обилно количество трюфел върху повърхността на крема и бисквитите.
  • Охлаждане: Оставете тортата да престои в хладилника поне 4 часа, за да стегне напълно и вкусовете да се смесят.
  1. Декорация и сервиране:
  • Декориране: Преди сервиране поръсете тортата с отделените трохи от бисквити Oreo. По желание можете да декорирате с крем или цели бисквити Орео.
  • Сервиране: Поднесете студена и се насладете на този изкусителен десерт!

                                                                   
Шоколадова торта с дулсе де лече и орео

Коментари