Шоколадова Новогодишна Торта - Рецепта за Перфектния Празничен Десерт
Тази рецепта за торта е мечта за любителите на шоколада. Лесна за приготвяне, тя комбинира кремообразни текстури и хрупкави слоеве. С перфектна комбинация от вкусове, торта е идеална за всякакви поводи.
Основни съставки:
- 400 г дулсе де лече - как да си приготвим „ Dulce de leche"
- 400 г маскарпоне или рикота (извара - възможно е да се виждат бели парченца в крема)
- 400 г черен шоколад
- 200 г сметана
- 600 г бисквити Орео - 4 опаковки
- 10 г желатин на прах
- 100 гр. захар (по желание, само ако решите да сложите)
- Ванилова есенция
- 75 г несолено масло
- 100мл мляко
Инструкции стъпка по стъпка:
- Приготвяне на основата на тортата:
- Разделяне на бисквитите: Вземете 4 пакета Oreo и отделете крема от бисквитите. Ще използваме крема в рецептата.
- Натрошаване на бисквитите: Натрошете 2 пакета бисквити (половината от Oreo) на поедри трохи. Отделете една чаша от тях и смелете на прах за финалната декорация.
- Разтопяване на маслото: Разтопете 75 г масло в микровълнова фурна, докато стане напълно течно.
- Смесване и оформяне на основата: Смесете натрошените бисквити с разтопеното масло и разстелете върху дъното на разглобяема форма с диаметър 20-22 см. Основата трябва да бъде около 1,5 см дебела.
- Охлаждане: Поставете формата в хладилник, за да стегне основата, докато подготвяте пълнежа.
- Приготвяне на пълнежа:
- Хидратиране на желатина: Разтворете 10 г желатин в студена вода и го затоплете, докато се разтвори напълно.
- Смесване на дулсе де лече и рикота: В купа внимателно комбинирайте 400 г дулсе де лече с 400 г маскарпоне (или рикота) и разтворения желатин. Ако предпочитате по-сладък вкус, добавете 100 г захар по избор, за мен е достатъчно сладко само от дулсе де лече. Добавете есенция ванилия за допълнителен аромат.
- Монтаж на тортата на пластове:
- Първи слой: Извадете формата от хладилника и изсипете слой от сместа с дулсе де лече и рикота върху основата от бисквити.
- Слой с бисквити Oreo: Потопете няколко бисквити Oreo в мляко и ги подредете върху сместа за да оформите първият слой.
- Оставяне да стегне: Поставете в хладилника за 10 минути, за да стегне преди добавянето на следващия слой, ако не е леко стегнато ще се смеси със следващият слой бисквити Орео. Продължете да редувате слоевете смес и потопени в мляко бисквити, докато използвате всички съставки.
- Приготвяне на шоколадовия трюфел:
- Разтопяване на шоколада: Разтопете 200 г черен шоколад в микровълнова фурна или на водна баня. Оставете леко да се охлади.
- Разбиване на сметаната: Разбийте 200 г сметана с 60 г захар до получаване на твърд крем, като внимавате да не се пресече сметаната в масло.
- Смесване: Внимателно добавете разтопения шоколад към разбитата сметана и разбъркайте до гладка консистенция. Ако сметаната е много студена е възможно шоколада да остане на малки парченца, така че трябва много точно да изберем температурата.
- Завършване на тортата:
- Добавяне на трюфела: Извадете тортата от хладилника и нанесете обилно количество трюфел върху повърхността на крема и бисквитите.
- Охлаждане: Оставете тортата да престои в хладилника поне 4 часа, за да стегне напълно и вкусовете да се смесят.
- Декорация и сервиране:
- Декориране: Преди сервиране поръсете тортата с отделените трохи от бисквити Oreo. По желание можете да декорирате с крем или цели бисквити Орео.
- Сервиране: Поднесете студена и се насладете на този изкусителен десерт!
Коментари
Публикуване на коментар